Novi projekti Galerije Striegl za približavanje zbirke publici

st

261020211635241503.jpeg

Iduće godine obilježit će se 100 godina od rođenja sisačkog slikara Slave Striegla. Upravo to je povod za nove projekte koji će Striegla još više približiti publici, kako onoj sisačkoj, tako i široj.

Projekt ‘Digitalizacija Zbirke Striegl’ omogućava pregledavanje svih radova na novoj web stranici, a radi se o 319 rada plus dva najnovija autoportreta, koji se nalaze u Zbirci Striegl, rekla je ravnateljica Galerije Striegl Alma Trauber.

‘Cijelu zbirku smo fotografirali, digitalizirali, obradili i iznivelirali inventarne brojeve u muzejskoj inventarnoj knjizi predmeta. Postoje podkategorije, djela grupirana po kronologiji, po vremenu nastanka i po tehnikama. Na taj način dobili smo cjelovit i stručan uvid u različite dijelove Strieglovog opusa. Ovo je velika stvar jer muzeji i galerije rijetko digitaliziraju kompletne zbirke.’

Na taj način će svaki posjetitelj web tranice moći vidjeti sve radove, koji imaju svoj inventarni broj što olakšava istraživanja Strieglovog opusa.

Drugi projekt je ‘Zbirka Striegl u gostima’, čija je startna točka upravo Veliki kabinet gradske vijećnice, gdje je postavljena izložba Strieglovih radova.

‘Htjeli smo da ovo bude početak putovanja Zbirke Striegl kroz muzejske institucije u Hrvatskoj, da ona u različitim selekcijama proputuje Hrvatskom kroz iduće tri godine. Već sad postoji veliki interes, jer ne radimo nekakve velike monumentalne izložbe, nego će Striegl biti prisutan kroz manje selekcije. I struka i javnost će se moći upoznati s njegovim radom’, rekla je Trauber.

Iz Velikog kabineta izložba iduće godine odlazi u Modernu galeriju u Zagrebu, zatim u Galeriju Branka Ružića u Slavonskom Brodu, a u pregovorima su i Studio Josip Račić te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Da je Strieglova ostavština vrijedna čuvanja od zaborava smatra i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Strieglov rođendan je odlična prigoda da predstavimo ove jedinstvene projekte. Želimo da šira javnost na jednostavan način vidi ostavštinu Slave Striegla. Nova ravnateljica ima odlične, svježe, nove ideje i vjerujem da će tako biti i ubuduće’, zaključuje gradonačelnica.

najčitanije