Nova predstava Zvezdara Teatra „Udovica živog čovjeka“ na sisačkim kazališnim daskama

Jakov Simonić Udovica živog čoveka

U organizaciji SKD Prosvjeta u Hrvatskoj krajem mjeseca listopada i početkom studenog gostuje Zvezdara Teatar iz Beograda sa svojom najnovijom dramom „Udovica živog čovjeka“ iz pera legendarnog Dušana Kovačevića koji ujedno potpisuje i režiju.

 

Predstava će se igrati u zagrebačkom Kerempuhu, kazalištima u Zadru, Puli i  Rijeci, a 30. listopada u Rafinerijskom domu u Sisku.

 

Zvezdara Teatar osnovan je 1984. godine s ambicijom da predstavlja djela suvremenih autora te da okuplja redatelje, glumce i druge umjetnike oko projekata, dakle bez angažiranja stalnog ansambla. Povodom 40 godina postojanja, 8. listopada 2024. godine, premijerno je izvedena komedija poznatog  dramskog pisca Dušana Kovačevića koja je, kako navodi autor i redatelj ove predstave, namijenjena uglavnom ženama.

 

„Priča ove tamne komedije je nalik na skoro sve moje drame i filmove. Sadržaj se skriva u samom naslovu ‘Udovica živog čoveka’. Da li je to moguće? Jeste, ako nekoga sahranimo dok je živ jer vam je naneo veliki bol. I da bi se tako teška drama mogla gledati potrebni su elementi komedije kao kad se pije gorak lek obložen slatkim ukusom“, rekao je Kovačević, kojeg vežemo uz legendarne naslove poput: Maratonci trče počasni krug; Ko to tamo peva; Balkanski špijun; Profesionalac; Urnebesna tragedija; Underground,  o svojoj najnovijoj drami.

 

„Koristim priliku da pozovem sve Siščanke i Siščane da dođu 30. listopada u 18:00 sati u Rafinerijski dom. Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice možete preuzeti u Vijeću srpske nacionalne manjine u Rimskoj 4 ili možete nazvati na broj 044/521 098. Ako netko i ne stigne ranije preuzeti ulaznicu, slobodno ju može dobiti prije same predstave u Rafinerijskom domu“, poručila je predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska Mirjana Olujić.

 

 

Predstavom se otvaraju ovogodišnji Dani srpske kulture u Sisku. Osim što će publika imati priliku pogledati predstavu, Dani srpske kulture donose i manifestaciju kojom se obilježava 200 godina od rođenja Branka Radičevića. O Radičevićevu radu i životu govorit će dr.sc. Dušan Marinković, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavanje će se održati u Kulturno-povijesnom centru SMŽ u Rimskoj 19, 6. studenog u 18:00 sati, a Dane srpske kulture će 9. studenog zatvoriti Večer pjesme i plesa u hotelu Panonija.

 

Foto: Jakov Simonić/preuzeto sa web stranice Zvezdara Teatra

najčitanije