Nova knjiga u izdanju Matice hrvatske Sisak

imp

261020211635277946.jpeg

Ogranak Matice hrvatske Sisak objavio je novu knjigu – Mirne Rudan Lisak: Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost.

Rudan u svojoj knjizi nastoji teorijom likovne umjetnosti objasniti glazbenu umjetnost i obrnuto te teorijom produktivne umjetnosti objašnjava reproduktivnu umjetničku praksu.

reproduktivna kao produktivna

“Upravo je reproduktivna umjetnost poveznicom između odabranih naizgled nepovezanih umjetnika, od kojih su Skrjabin i Javljenski stvarali na prijelazu devetnaestoga u dvadeseto stoljeće, a Pogorelić je našim suvremenikom. Naime, skladatelj je Skrjabin kao diplomirani pijanist zapravo bio reproduktivnim umjetnikom koji je sve svoje snage usmjerio na stvaranje produktivne umjetnosti, slikar Javljenski svoju je produktivnu umjetničku praksu gotovo paradoksalno ostvario na počelima reproduktivne umjetnosti, a pijanist Ivo Pogorelić nikada nije izrazio želju za napuštanjem prostora reproduktivne umjetnosti, iako svojim sugestivnim interpretacijama izvornih djela kao da od reproduktivne umjetnosti želi stvoriti produktivnu umjetnost.“ (M.Rudan Lisak)

najčitanije