Noć muzeja u Gradskom muzeju Sisak u znaku sporta

st

261020211635248358.jpeg

Zadnji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja. Sve je krenulo 1997. godine u Berlinu, u Hrvatskoj se obilježava od 2005., a radi se o kulturnom događaju u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan..
Gradski muzej Sisak i ove se godine uključio u manifestaciju programom prilagođenim temi na državnoj razini. Kraj 2017. sisački su muzealci obilježili pričom o 70. godine košarke u Sisku, što se savršeno poklapa s ovogodišnjom temom Noći muzeja, a to je sport.
U petak, 26. siječnja posjetitelji će od 18 sati do 1 sat iza ponoći moći pogledati upravo tu izložbu. Također, tu je i stalni postav “Fragmenti – Sisak od prapovijesti do suvremenosti”, uz pratnju kustosa.
Bit će tu još raznih sadržaja za sve uzraste, doznajemo od ravnatelja muzeja Vlatka Čakšiana.
‘Imat ćemo predavanje našeg Siščanina, Hrvoja Klasića, na temu sport i politika, ‘Nogometni rat između Tita i Staljina 1952. godine’. Kao i svake godine bit će tu i prigodna prodaja muzejskih publikcija te nagrade za posjetitelje. U suradnji sa zajednicom sportskih udruga grada Siska organiziramo predstavljanje pojedinih udruga i klubova koji će se predstaviti sa sportskom opremom i nekim detaljima iz svoje povijesti, imat ćemo i brzopotezni šahovski turnir te radionice za djecu koje će također biti u znaku sporta’, rekao je Čakširan.
Još ako Hrvatska dogura do polufinala Europskog prvenstva, koje je na rasporedu upravo 26. siječnja, sportska priča će biti potpuna, jer će se utakmica moći pratiti i u muzeju.
Siščani su oduvijek bili ljubitelji sporta, a to će se, vjerujemo, pokazati i na ovogodišnjoj Noći muzeja.
‘Pozivamo sve da nam se pridruže u Gradskom muzeju Sisak. Ne morate ići u Zagreb da bi vidjeli nešto zanimljivo i važno, dođite i naučite nešto o povijesti sisačkog sporta’, poziva Čakširan.
Noć muzeja u Gradskom muzeju Sisak na rasporedu je u petak, 26. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz je slobodan.

najčitanije