Noć muzeja: ''Sisački etno-praktikum'' u Gradskom muzeju u Tomislavovoj

mradenovic

261020211635210262.jpeg

Gradski muzej Sisak i ove se godine uključio u manifestaciju Noć muzeja. Bogat program, osim u prostorijama samog Muzeja u Ulici kralja Tomislava 10, organiziran je i u novootvorenom Info-centru industrijske baštine „Holandska kuća“.
Program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, organiziran u prostoru Muzeja u Tomislavovoj ulici, tematski je vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Izložba prikazuje gornje odjevne predmete kroz koje možemo pratiti utjecaj gradske mode i same mijene na seljačkom narodnom ruhu.

Radionice za posjetitelje

Od 18:00 do 01:00 posjetitelji imaju priliku razgledati izložbene postave uz stručna vodstva. Od 18:00 do 22:00 održava se radionica za djecu vezana uz izložbu tradicijske mode s kraja 20.stoljeća. U isto vrijeme održava se i radionica „Dizajniranje, krojenje i šivanje“ u sklopu koje će biti prezentirano tzv. ”skidanje krojeva”, odnosno praktično dizajniranje, krojenje i šivanje po uzoru na tradicijske odjevne kaputiće. Radionica će biti popraćena video prezentacijom. Uz radionice, prezentirat će se tkanje na tkalačkom stanu te modeliranja kaputića na lutkama.
Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje.
Članice HKUD-a „Radost“ iz Sela demonstrirat će tehnike vezenja i heklanja. Ivanka Barić izvodit će vez svilom te proizvodima iz vlastite kućne radinosti pokazati kako se stari tradicionalni vez može ukomponirati u moderno ruho. Katica Muža prikazat će tradicionalan način izrade motiva na narodnoj nošnji, na platnu, a pritom će prikazati cijeli postupak-od crtanja motiva na platnu od samog veza motiva svilom. Verica Kuhan pokazat će tehniku heklanja čipke kao neizostavni dio ukrašavanja narodnog ruha.
Noć muzeja ove se godine održava 31.siječnja od 18:00 do 01:00 sati.

najčitanije