"Nakon potresa" - u četvrtak rasprava o ulozi medija

mradenovic

Gradska galerija Striegl uz Slogu – Platformu samoorganiziranih volonterki i volontera nastavlja sa serijom online razgovora ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’. Cilj ovih razgovora je poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a u raspravu se uključuju stručnjaci i aktivisti različitih profila, iskustva, praksi i stavova koji se – najšire rečeno – bave prostorom, društvom, prirodnim okruženjem i kulturnim nasljeđem potresom pogođenog područja.

Tema trećeg razgovora serije ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’ svoj fokus nalazi u medijima.

“U ovom razgovoru kroz teoriju, ali i iskustva sa terena potresom pogođenih područja od dana potresa do dan-danas, dotičemo se uloge medija u javnosti kao zastupnika društva. Neosporiva jest činjenica da su mediji nezaobilazni dio svakidašnjice većine pojedinaca, a njihova uloga varira između informacije, edukacije, zabave te do postavljanja samog javnog mnijenja zajednice u kojoj djeluju. Sama istinska važnost medija zapravo najviše dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija, a 2020. godini simbolički možemo dodati epitet “krizna”. Važnost medija u kriznim situacijama je iznimno velika, jer se javlja informacijska praznina koja mora biti popunjena”, napominju u Galeriji.

Potres koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju uzrokovao je još veću informacijsku prazninu gdje su Sisak i Petrinja na nekoliko ključnih dana bili suočeni sa tišinom u radijskom eteru svojih lokalnih radio stanica koje su ujedno i glavni izvor informacija pogođenih područja. S obzirom da medijima pripada i uloga javnosti i zastupnika društva, oni prenošenjem točnih i provjerenih informacija moraju biti brz servis građana i pružati informaciju koja će pomoći, ako ne i umiriti zabrinute građane, no pritom moraju voditi iznimnu pažnju o provođenju etičkih i moralnih načela. Suočeni s tišinom u eteru u tim prvim danima neposredno nakon potresa, građani pogođenih područja ostavljeni su na milost i samilost samih sebi, ali i ostalih medija koji su izvještavali s pogođenih područja. Pri tome ne dobivši ni umirujuće informacije niti informacije ključne za njihovu egzistenciju, bombardirani su slikama razrušenih područja i sugrađana koji su baš kao i oni, ako ne i još manje informirani.

Moderatorica ovog razgovora je studentica novinarstva iz Petrinje, Klara Berdais.

U razgovoru s Klarom sudjeluju:
Ivana Baričić Baitella (Radio Sisak), Maja Sever (HRT, inicijativa Ljudi za ljude) i Silvija Šeparović (glavna urednica radija Yammat).Razgovor možete pratiti putem putem platforme Zoom, Facebook Live, ali i putem programa Radio Sisak u četvrtak, 25.ožujka od 18:00 sati.

najčitanije