Najavljeno 15. izdanje SEFF-a

Seff Min

U utorak, 23. kolovoza počinje 15. izdanje Smaragdnog eco film festivala, jedinstvenog putujućeg festivala filmova o zaštiti okoliša i prirode. Ovaj biciklistički filmski festival traje do 25. kolovoza, a održava se u mjestima Pounja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na svom putu dolinom rijeke Une, sve do ušća Une u rijeku Savu, filmovima koji su došli iz cijelog svijeta educirati će publiku u buđenju ekološke svijesti, a završnica s proglašenjem najboljih filmova biti će 27.8. u Hrvatskoj Kostajnici

 

„Ove godine festival započinjemo ponovno tokom rijeke Une. Festival je jedinstvene prirode jer idemo po ruralnim i urbanim mjestima Pounja. I ove smo godine napravili međunarodnu suradnju sa BiH sa Nacionalnim parkom Una u Bihaću, tako da počinjemo 23. kolovoza u Martin Brodu kada ćemo prikazati animirane filmove, a onda ćemo posjetiti i sirotište Centar za djecu ‘Duga’ u Kulen Vakufu. Već je postala tradicija da ih posjetimo, prikažemo filmove i predamo donacije. Zatim idemo u Štrbački Buk, onda u Bihać i Bosansku Krupu. Nakon toga, 25. kolovoza vraćamo se u Hrvatsku gdje ćemo posjetiti Majur, Sunju, Dvor, Hrvatsku Kostajnicu, Jasenovac i Hrvatsku Dubicu. Održat ćemo filmske radionice za djecu koje će voditi Ena Rajić, Branko Ištvančić, Marina Pavlić i Silvio Miroščenko“, kaže Daniel Pavlić, organizator festivala, ujedno i jedan od voditelja dječjih radionica.

 

Žiri kratkometražnog filma čine Lana Kosovac, Branka Bešević Gajić te Lana Barić. U kategoriji dugometražnog filma najbolji film će birati Robin Bisio, Paulo Portugal te Anna Rybalova. U žiriju animiranog filma ove su godine Marko Cindrić, Ruža Helać i Roger Ballen. Za Grand Prix festivala najbolji film bira Marija Novaković.

 

„Imamo tri kategorije filmova. Ove smo godine dobili tristotinjak filmova, odabrali smo 36 koje ćemo prikazati. To su filmovi koji po svom karakteru bude ekološku svijest što nam je cilj od samog početka festivala. Ovo su filmovi koji na neki način mijenjaju budućnost naše planete“, dodaje Pavlić.

 

Osim prikazivanja filmova i radionica za djecu, ove godine organizatori pripremaju i dvije izložbe fotogradija; „Kako će nas plastika doći glave“, autora Roberta Sironia i „15 godina SEFF-a“, autora Nikole Šolića. Sironi već godinama fotografira ljude s plastičnim vrećicama na glavi te polaroidima daje jasnu ekološku poruku. Šolić je stalni član međunarodnog festivalskog tima koji godinama objektivom hvata trenutke provedene na festivalskoj ruti. Fotografije će biti izložene u Bihaću i Hrvatskoj Kostajnici, a nakon festivala u ostalim gradovima.

Festival je u organizaciji Ekološko kulturne scene EKS iz Hrvatske Kostajnice, a partneri u projektu su Nacionalni park Una, Gradska galerija Bihać i Artizana, a pokrovitelji HAVC, SMŽ i Florjanović.

 

najčitanije