Na Korčuli počinje 16. izdanje Smaragdnog eco film festivala

imp

Seff 2023 Plakat Final 2

U utorak, 26.9., na otoku Korčuli počinje 16. izdanje Smaragdnog eco film festival u organizaciji Ekološko kulturne scene EKS iz Hrvatske Kostajnice.

 

Ovogodišnje izdanje je posvećeno morskom svijetu, tako da će ovaj jedinstveni putujući festival filmova bez ugljičnog otiska započeti 26.rujna iz Vele Luke. U nekoliko dana festivalski međunarodni tim će posjetiti osim Vele Luke i Blato, Žrnovo, te će završnica biti 29.9. u Korčuli.

 

„Ove godine smo izabrali 62 filma u tri kategorije koje je ocijenio naš međunarodni filmski žiri. To su filmovi koji bude ekološku svijest i educiraju publiku kako zaštititi okoliš i sačuvati Zemlju na kojoj živimo.“, kaže organizator i selektor festivala Daniel Pavlić.

 

Festival je posjetio mnoštvo gradova u Hrvatskoj, a svake godine je u drugom gradu. Na taj način se širi ideja, ali i edukacija o ekologiji.
„Na poziv Turističke zajednice Korčule ove godine osim službenog dijela festivala i projekcija, za mlade smo pripremili filmske radionice “Digital generation” koje ćemo provesti u nekoliko škola. Na taj način potičemo filmsku kreativnost djece i mladih, te smo jedan kotačić u cjelokupnoj ideju filmskog opismenjavanja mladih i djece u Hrvatskoj.“, pojasnio je redatelj Branko Ištvančić iz udruge Artizana koja je partner ovog festivala već nekoliko godina.

 

Vizual filmskih radionica je napravio Daniel Borojević, dok je za 16. izdanje SEFF-a izradio Danijel Žeželj. Kako Smaragdni eco film festival svake godine ima svog promotora, kuma festivala, ove godine je pripala glumcu Nikši Kušelju.

„Čast mi je biti dijelom ovog festivala, ove ekološke priče koja opstaje već 16 godina. Citirajući velikog Jacqua Cousteaua koji je najbolje dijagnozirao stanje riječima “Kroz većinu povijesti čovjek se morao boriti protiv prirode da bi preživio, tek u ovom stoljeću počinje shvaćati kako je potrebno da je zaštiti da bi preživio”, pridružujem se i podržavam ideju ovog hvale vrijednog festivala.“, kaže kum Nikša Kušelj.

 

seff 2023 plakat final

SEFF će nakon službenog održavanja na Korčuli, predstaviti pobjedničke filmove krajem studenoga 2023. godine u Zagrebu. Osim filmskih, kreativnih i fotografskih radionica za djecu i mlade, te projekcija, festivalski tim će na Korčuli predstaviti izložbu polaroida umjetnika Roberta Sironia iz Umaga. On izložbom MULTIPLASTIKA upozorava kroz umjetničke fotografije kako će nas jednog dana plastika (doslovno) doći glave ukoliko ne promijenimo mišljenje i odnos prema prirodi. Izložba je dosad bila prikazana na nekoliko posljednjih izdanja festivala u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te u Sisku i Hrvatskoj Kostajnici.

 

Pokrovitelj festivala je Hrvatski audiovizualni centar, te Grad Korčula, Turistička zajednica Korčule, Vele Luke, KPD Bratska sloga Žrnovo – Postrana, Društvo Naša djeca iz Blata, te Hitegra, a partneri su udruga Artizana iz Zagreba i MariKul fest Split.

 

Sve projekcije su besplatne i za sve generacije!

najčitanije