Miroslav Kirin i Patrik Grgurec laureati 27. Kvirinovih poetskih susreta

imp

Kvirinovi Poetski

Kvirinovi poetski susreti, pjesnička je manifestacija koja se održava u Sisku, a organizira je Matica hrvatska u Sisku, u proteklih dvadeset šest godinama ugostila je više od sto trideset pedeset pjesnika. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine starosti, objavljenu između dva Susreta takozvani Mali Kvirin.

 

Laureat, ovogodišnjih 27. Kvirinovih poetskih susreta je Miroslav Kirin, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu.
Tako je odlučio žiri u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Krešimir Bagić i Đurđica Vuković, urednica i začetnica ove ugledne pjesničke manifestacije.

„Pjesnički opus Miroslava Kirina čine sljedeće knjige: Od nje do vječnosti (1989), Tantalon (1998), Zukva (2004), Iza renesanse (2004), Jalozi (2006), Zbiljka (2009), Iskopano (2012), Zenzancije (2013), Hipernovalis (2015), Lirka (2018), Malešne (2019) i Babanija (2021).
Moglo bi se zaključiti da Kirinova poezija na izniman, hirovit i sustavan način istodobno
propituje sebe, svoj jezika, ali tom igrom i provjeravanjem, užitkom i razlikom, u suvremeno hrvatsko pjesništvo donosi niz neočekivanih i dosada neupisanih znakova. Riječ je o projektu koji trusno stanje suvremenog pjesništva, i stanovitog beznađa, čini živim i privlačnim, koji čitatelja iznova uvjerava u važnost poezije. Otuda razlozi za nagradu, otuda jednoglasno i glasno: Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina.“ (Miroslav Mićanović: Obrazloženje)

 

 

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine starosti, je Patrik Gregurec za knjigu „Špaga“, odabrao je žiri u sastavu Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

„Patrik Gregurec je rođen 1992. u Sisku, studira diplomski studij Dramskog i filmskog pisma na ALU u Zagrebu. Piše poeziju, književne, dramske i izvedbene tekstove. Za rukopis Špaga nagrađen je nagradom Goran za mlade pjesnike 2022. Iste godine objavljena je i knjiga pod istim nazivom u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Riječ je o promišljenom konceptu, idejno i poetski, o složenoj višeglasnoj strukturi u kojoj je špaga metonimija organona, alata kojim se dolazi do spoznaje o jastvu, ljubavi i svijetu.
Gregurecov rukopis, uz posebnu strukturu, karakterizira i nadahnutost, neobične slike, povezivanje svakodnevnog i intertekstualnog, te potreba da u svim tim glasovima koje slijedi dijaloški, na kraju kormilo prepusti vjetru koji razbacuje glas i donosi poništenje koncepta, bez straha. Jer put za istraživanjem dubinskog tek je započeo, za onim ja koji se opire svojim zadatostima. U tom smislu “Špaga” je poetsko tkivo koje nadahnjuje, a autor, pjesnik Patrik Gregurec zaslužuje zbog svega navedenog nagradu Kvirin za mlade autore.“ (Darija Žilić: Obrazloženje)

 

 

Nagrade će laureatima biti uručene na 27. Kvirinovim pjesničkim susretima, koji će se održati u Sisku od 9. do 11. lipnja.

najčitanije