Međunarodni festival „50 Poems for Snow“ održan virtualno

nn

261020211635208734.jpeg

U Sisku je četvrti put održano izdanje međunarodnog ”no budget” festivala „50 Poems for Snow“, no ovaj put, zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti javnih okupljanja, po prvi put u virtualnom izdanju.

Riječ je o festivalu kojeg je 2012. godine u Zagrebu pokrenuo kulturni aktivist Saša Šimpraga i entuzijasti okupljenih oko njega, a do danas se festival raširio u brojne države i gotovo na sve kontinente.

Koncept je takav da u noći nakon prvog obilnijeg snijega, u gradu prijavljenom za sudjelovanje na festivalu, troje pjesnika iz toga grada čita po tri svoje autorske pjesme i jednu pjesmu autora kojega odrede organizatori iz Zagreba, a ove godine to je bio grčki pjesnik Dinos Christanopoulos.

I ove su godine, unatoč i Coronavirusu i snažnom sjevernom vjetru, tri Siščanke, Mira Jungić, Dubravka Lazić i Senka Slivar, izašle u noći s 24. na 25. ožujak iz svojih toplih domova i pročitale na otvorenom pripremljene pjesme.

Nisu se dakako, kao prethodnih godina, svi zajedno okupili kod Matoševe klupe na Šetnici Slave Striegla uz rijeku Kupu, ali su zato spomenute pjesnikinje ispred svojih domova snimile dragocjene poetske priloge i tako održale festival živim i u ovo općenito teško vrijeme za književnost i kulturu.

photo: iz arhive

najčitanije