Međunarodni dan arhiva u Sisku posvećen 100. obljetnici prvog svjetskog rata

imp

261020211635244040.jpeg

U Hrvatskoj se 9. lipnja obilježava Međunarodni dan arhiva.
U njegovo obilježavanje uključit će se i Državni arhiv Sisak, a bit će posvećen 100.obljetnici prvog svjetskog rata.
Na području Siska malo je arhivskog gradiva, koje dotiče zbivanja prije tijekom i poslije prvog svjetskog rata na ovom području. Uglavnom se radi o slikovnom materijalu , razglednicama, dopisima i fotografijama koje su vojnici s ratišta slali svojim obiteljima, istaknula je ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić.
„Suočeni smo sa činjenicom da izvornih zapisa 27. pješačke pukovnije koja je bila smještena ovdje u Sisku i mobilizirila stanovništvo sa sisačkog područja i šire je sačuvano isključivo u fragmentima. I to u dijelovima koji su sačuvani isključivo u privatnim zbirkama, nešto se odnedavno nalazi u Gradskom muzeju Sisak, a ponešto čuva i Državni arhiv u Sisku.“, kaže Kušanić dodajući da je najzanimljiviji ratni dnevnik jednog vojnika
„U Državnom arhivu u Sisku čuvamo jedan mali izuzetno vrijedan osobni arhivski fond koji je doista zaslužio da ugleda svjetlost dana. Riječ je o fondu koji osim tog slikovnog materijala sadrži i jedan ratni dnevnik kojeg je vodio vojnik rođen na sisačkom području. Vojnik koji je mobiliziran u srpnju 1914. godine upravo u tu 27. pješačku pukovniju, koji je prošao izuzeno težak, nama danas zanimljiv ratni put, koji je završio njegovim zarobljeništvom u Rusiji i njegovim bijegom iz tog zarobljeništva. Priča više nego interesantna, ravna filmskom scenariju, i upravo iz tog razloga Državni arhiv u Sisku je taj dnevnik odlučio ove godine objaviti.“, rekla je Kušanić.
Gradski muzej Sisak uključio se još 2014.godine u obilježavanje stogodišnjice početka prvog svjetskog rata. Tom prilikom napravljena je izložba a ove će godine, najavljuje ravnatelj sisačkog Muzeja Vlatko Čakširan, biti objavljena i monografija Siska u prvom svjetskom ratu.
„Mi ćemo kroz monografiju pokriti priču o 27. domobranskoj sisačkoj pukovniji i isto tako život građana Siska u tom vremenu. Kada se obrađuje ratni period obično se sve usmjerava na vojna djelovanja a mi smo htjeli prezentirati život lokalnog stanovništva u Sisku za vrijeme rata i isto tako i put 27. sisačke pukovnije koje je išla od bojišta u Srbiji gdje ostaje do početka 1915. godine nakon čega odlazi na galicijsko bojište te u konačnici na talijansko bojište gdje je 27.sisačka pukovnija sudjelovala na zadnjoj bitci na rijeci Piave.“, rekao je ravnatelja Gradskog muzeja Sisak.
Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u Državnom arhivu u Sisku bit će 12. lipnja s poečtkom u 12 sati.

najčitanije