„Mala knjižnica“ na otvorenom u Desnom Dubrovčaku

imp

Dubrovčak Naslovnica

Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je projekta Malih knjižnica, projekta koji posjećuje svako naselje i dopire do svakog stanovnika.

 

mala knjižnica desni dubrovčak 3

 

Mala knjižnica je namijenjena svima i mjesto je slobodne razmjene knjiga stanovnika naselja. U postavljenu kućicu svi mogu staviti svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, dan i noć, svakoga dana u godini.

 

mala knjižnica desni dubrovčak 1

 

Jednu takvu knjižnicu od nedavno imaju mještani Gonje Posavine, točnije Desnog Dubrovčaka.

 

U selu je malo ljudi, ima nas pedesetak, a ja sam “dođošica”, imam tek godinu dana staža u selu, ali sam za to vrijeme uspjela upoznati prekrasne ljude s kojima sam htjela podijeliti ono što najviše volim – pisanu riječ. I tako je došla ideja da razmijenimo knjige, a kako su male knjižnice slatke poput Desnog Dubrovčaka, odlučila sam jednu postaviti ispred imanja na broju 69.
Naše je selo u mreži Natura 2000, ja sam onamo došla napraviti permakulturno imanje pa je logično bilo knjižnicu napraviti od recikliranog materijala i stari je rashodovani cipelar postao kućica. Budući da posjeta i razmjena već imamo, planiram postaviti i jednu malo bolju knjižnicu s još više sadržaja.“, ispričala nam je idejna začetnica knjižnice na otvorenom Nerina Sarkotić.

 

mala knjižnica desni dubrovčak 2

 

Gdje se nalaze kućice s knjigama možete vidjeti na interaktivnoj karti u koju se upisuje položaj kućica kako bi čitači, turisti i entuzijasti mogli vidjeti mjesta gdje se može do knjiga doći besplatno i bez članske iskaznice.

 

 

Foto – Nerina Sarkotić

najčitanije