„Macbethovi“ Scene Sisak pobjednička predstava Županijske smotre kazališnih amatera

mradenovic

261020211635234729.jpeg

Sredinom travnja, u organizaciju Doma kulture Kristalna kocka vedrine te Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je održana Županijska smotra kazalištnih amatera na kojoj je sudjelovalo osam dramskih skupina. Prema izboru selektora Igora Ružića najbolja predstava Županijske smotre kazališnih amatera u Sisku je “Macbethovi” Scene Sisak u režiji Tihomira Kosića. Upravo ta predstava predstavljat će SMŽ na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koji će se održati u svibnju u Vodicama.

macbeth3

Prema riječima Igora Ružića:  “Rad Tihomira Kosića, voditelja i najagilnijeg člana Scene Sisak, nije nepoznat u amaterskokazališnom kontekstu ne samo Hrvatske nego i regije, s obzirom na to da je kvaliteta produkcija ovoj skupini već priskrbila pristojan broj nagrada, priznanja i gostovanja. „Macbethovi“ su ipak svojevrsna prekretnica, jer se rad skupine ranije širio u smislu broja izvođača te zamašnosti teme ili obrade, dok je ovoga puta svedeniji i koncentriraniji, s odmakom u koreodramski izraz. Uzevši donekle prepoznatljiv predložak, Shakespeareovog „Macbetha“, Kosić kao adaptator i redatelj ovu povijesnu dramu svodi na osobni užas naslovnog bračnog para, ali njihove funkcije inteligentno i vješto razlaže na dva kazališna stila i, time, na dvije vrste interpretacije. Sam Kosić igra Macbetha ali je središnja os predstave ipak plesačica Aletea R. Mart kao Lady Macbeth, koja motivira i vodi radnju isključivo pokretom dok su nužni dijelovi njezinih replika snimljeni i ukomponirani u glazbenu podlogu. Pridoda li se tome da je stil predstave je vizualno raskošan, jer razložno minimaliziranu ali funkcionalnu scenografiju oplemenjuje elaborirano riješenim svjetlom, jedina joj je uvjetna zamjerka na trenutke pretjerana ilustrativnost i sam završni prizor koji nudi mogućnost „pogrešnog“ čitanja. Također, u informacijama o predstavi trebalo bi navesti i ime glumice koja Lady Macbeth daje glas.”

59.Festival hrvatskih kazališnih amatera nacionalna je smotra koja će se u Vodicama održati kroz dva vikenda; 17.-19. svibnja i 24.-26. svibnja.

najčitanije