Luksuzna zgrada antičke Siscie ispod pločnika u Starčevićevoj

ibb

261020211635231124.jpeg

Tragovi rimske Siscie ponovno su izronili u samom centru Siska. Prilikom kopanja temelja za stambenu zgradu u Starčevićevoj ulici, na manje od metar dubine, otkriveno je još jedno vrijedno arheološko nalazište iz vremena antičke provincije Pannonije Savie, čije je sjedište bilo upravo na području današnjeg centra Siska. Zaštitno arheološko istraživanje je završeno – doznajemo od voditeljice istražnih radova, više kustosice Gradskog muzeja Sisak Rosane Škrgulja: ”Za razliku od većine drugih lokaliteta, gdje je rimska arhitektura negdje na oko metar dubine, ovdje je rimska arhitektura pronađena doslovno ispod razine pločnika. Odlično je sačuvana i možemo pretpostaviti da se radi o velikom stambenom objektu koji se koristio od kraja prvog odnosno početka drugog stoljeća, sve do kasne antike odnosno propasti Siscije”.

A izgled nalazišta dokazuje da su s ovim lokalitetom jako dobro bili upoznati i stanovnici srednjovjekovnog Siska: ”U postantičkom razdoblju, za potrebe različitih gradnji, između ostalog i utvrde Stari grad te drugih objekata koji su nastajali u kasnom srednjem i ranom novom vijeku, korišten je građevinski materijal iz Siscije. I to se jako dobro vidsi na ovom lokalitetu gdje smo pronašli jame koje su iskopane na zidovima, iz kojih je očito da su služile za vađenje građevinskog materijala.”, napominje Škrgulja dodajući kako vrijednosti nalazišta svakako idu u prilog i detalji koji su, uz potpuno sačuvane temelje velike luksuzne zgrade, pronađeni na ovom lokalitetu – riječ je o komadima žbuke na zidu, ali i dijelu zidne freske:”To je izniman nalaz jer u Sisku do sada nismo uspjeli pronaći komade freske baš na zidu. Nalazimo ih u slojevima, srušene na podu, ali ovo je nešto jako važno i jako rijetko.”

Nakon što su završeni radovi na terenu, koji su trajali dvadesetak dana, nalazi se  sele u prostor Gradskog muzeja Sisak na daljnju obradu. A obzirom na količinu materijala, taj bi proces, kaže kustosica, mogao potrajati mjesecima, a možda i godinama: ”To su ogromne količine ulomaka keramike, stakla, metalnih predmeta, koje sve treba detaljno proučiti i dalje interpretirati”.

Iz Gradskog muzeja Sisak najavljuju da će i ovaj lokalitet, po završetku istraživanja biti prezentiran javnosti.
A na samom nalazištu izgradnja nove stambene zgrade nastavit će se Odlukom Ministarstva kulture, koja bi trebala biti donesena u najkraćem mogućem roku.

najčitanije