Ljetno kino donosi dokumentarac „Ja nisam tvoj crnac“

mradenovic

251020211635205827.jpeg

Dom kulture Kristalna kocka vedrine i ove godine organizira Ljetno kino – kino point na otvorenom u Kazalištu 21. Sisačka publika večeras ima priliku pogledati nagrađivani dokumentarac „Ja nisam tvoj crnac“.

Američki pisac James Baldwin 1979. godine započeo je rad na tekstu Remember this House. Osobna sjećanja na njegova tri ubijena prijatelja i borca za ljudska prava – Malcolma X, Medgara Eversa i Martina Luthera Kinga – ponovno su pisala američku povijest. Tih trideset neobjavljenih stranica pretvorio je u snažan kolaž arhivskih fotografija, filmskih odsječaka i snimaka TV-vijesti vezanih za bojkot i otpor rasne segregacije u 50-im i 60-im – od nevidljivosti tamnoputih Amerikanaca u holivudskim filmovima, afroameričkih protesta protiv brutalnosti bijelih policajaca, Baldwinova kompleksnog odnosa spram pokreta Black Power pa do paranoičnog pogleda FBI-ja na Baldwinovu homoseksualnost. Prodoran i uznemirujući esej o stvarnom životu afričkih Amerikanaca koji većina američke srednje struje još uvijek ignorira.

Film „Ja nisam tvoj crnac“ nominiran je za Oscara 2017.godine. Na Berlin Berlin Film Festivalu osvojio je nagradu publike u programu Panorama. Nagradu publike osvojio je i na Hamptons Film Festivalu 2016.godine. Nagrade za najbolji dokumentarni film osvojio je na festivalima u Chicagu, Dublinu, Philadelphiji i Portlandu.

U slučaju kiše projekcija će se održati u Kazalištu 21. Film počinje u 21:00 sat, ulaz je slobodan.

najčitanije