Koncertom u Kapeli sv.Barbare u Brestu Pokupskom završava Festival drvenih kapela

imp

251020211635198344.jpeg

Kapela sv. Barbare u Brestu Pokupskom mjesto je gdje završava ovogodišnje izdanje Festivala drvenih kapela. Završit će ga koncertom koji počinje 20 sati sjajne glazbenice – Tamara Coha Mandić, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Program – Suite antique: Amorosi, Rota, Suriani, Obradović, Rutter.

Selo Brest Pokupski spominje se još u izvornoj pripovijest iz 16. stoljeća (opisuje presudnu bitku s Turcima) koju je pod nazivom “Cvijeta Brestovskova ili Krv za krv” napisao Zvonimir Pužar, a na području sela pronađeni su ostaci kaštela Brest iz 1580. godine.

U selu je sačuvano dvadesetak tradicijskih pokupskih kuća, od kojih je Etno kuća Jurinec u gradskome vlasništvu, ali joj je potrebna sanacija zbog značajnih oštećenja u Domovinskom ratu. Na južnom dijelu sela, prema Petrinji, nalazi se mjesno groblje i kapela Svete Barbare izgrađena prije 350 godina, a u potpunosti srušena granatiranjem iz okupirane Petrinje 1991. godine te obnovljena nakon rata.

Želja je organizatora ovim koncertom u obnovljenoj Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom prezentirati i promovirati vrijedne oltare spašene iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije.

Ulaz je slobodan.

Prijenos uživo na https://youtu.be/D-HFy8F7hPs

najčitanije