Koncert Oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci u Sisku

ibb

Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci iz Zagreba gostuje u Sisku u sklopu programa Božić u gradu. Bit će to jedinstvena prilika u Sisku poslušati jedan od najvećih crkvenih zborova s područja Hrvatske koji se može pohvaliti i dugogodišnji trajanjem i brojnim nagradama, ali i redovnim nastupima na svim najznačajnijim manifestacijama klasične glazbe.

Oratorijski zbor crkve sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, osnovao je 1988. godine Neven Valent, nastavivši time tradiciju slavnog Oratorijskog zbora sv. Marka osnovanog 1920. godine. Zbor se sastoji od tridesetak pjevača koji izvode sakralnu glazbu različitih epoha, a za osobiti cilj imaju promicanje hrvatske zborske glazbe.
Zbor je osvojio prve i druge nagrade na različitim nacionalnim kao i međunarodnim natjecanjima (Zagreb, Zadar, Neerpelt, Bratislava, Ohrid, Riga). Dosad je gostovao u desetak europskih zemalja, kao i diljem Hrvatske: na Varaždinskim baroknim večerima, Večerima u sv. Donatu, Muzičkom biennalu Zagreb i Dubrovačkim ljetnim igrama. Zborom su tijekom njegove povijesti ravnali istaknuti hrvatski zborovođe i glazbenici: Franjo Dugan, Mladen Pozajić, Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić i Tomislav Fačini. Početkom 2011. godine glazbeno vodstvo Zbora preuzima Jurica Petar Petrač.
Kao recentna postignuća ističu se dvije zlatne medalje osvojene na prestižnome međunarodnome natjecanju „European Choir Games Riga 2017“, dvije zlatne diplome i posebna nagrada za najuspješniji rezultat na „Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava Zagreb 2016.“ u organizaciji Centra za glazbu Zagreb te kompaktna ploča Osanna va višnih – Hrvatske mise u crkvi sv. Marka objavljena u izdanju Croatia recordsa 2017. godine.

U Sisak stižu pod vodstvom dirigenta  Jurice Petra Petrača, profesora glazbe i dugogodišnjeg voditelja eminentnih zagrebačkih zborova s kojima je osvojio niz nagrada. Za sisačku publiku zbor Cantores Santi Marci pripremio je adventski koncert:

Joseph Gabriel Rheinberger: Cantus Missae, op. 109
– Kyrie
– Gloria
– Credo
– Sanctus
– Benedictus
– Agnus Dei

Arvo Pärt: 7 Magnificat-Antiphonen
– O Weisheit
– O Adonai
– O Sproß aus Isais Wurzel
– O Schlüssel Davids
– O Morgenstern
– O König aller Völker
– O Immanuel

Glazbeni intermezzo na glasoviru će izvesti pijanist Petar Ćulibrk koji će svojim improvizacijama povezati dva dijela koncerta, dvojicu skladatelja i njihove kompozicije.

Koncert je u petak, 8. prosinca u 20 sati u Glazbenoj školi Fran Lhotka. Ulaz je besplatan.

najčitanije