Koncert ”Od tradicijske do umjetničke glazbe” Gradskog tamburaškog orkestra

imp

Koncert Tamburaši

Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić i Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Sisak organiziraju koncert ”Od tradicijske do umjetničke glazbe”, koji će se održati u Domu INA Rafinerije nafte Sisak 24. ožujka 2023. godine s početkom u 20h.

 

Na koncertu, uz Gradski tamburaški orkestar pod ravnanjem Franje Pećarića, nastupaju Vokalisti FA Ivan Goran Kovačić, solistice Laura Sučec i Antonija Pejčinović, svirač tradicijskih instrumenata Tomislav Gec te Zbor OŠ 22. lipnja.

 

Tambura kao hrvatsko autohtono glazbalo ima dugu povijest u Hrvatskoj kao i u samom Gradu Sisku. Sve ove godine tambura se u Sisku njeguje samo na tradicijski način. Svrha ovog koncerta je upoznati publiku grada Siska sa svim mogućnostima tambure. Kako je prije par godina otvoren i Integrirani preddiplomski i diplomski instrumentalni studij tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smatramo da je tambura puno više od tradicijskog instrumenta što je i rezultat otvorenja studija. Zabrinjavajuće je što većina građana Siska još uvijek naš autohtoni instrument smatra samo kao instrument za zabavu i folklor. Iz tog razloga novonastali Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić Sisak u spomen na rođendan Ivana Gorana Kovačića u Domu rafinerije održat će cjelovečernji koncert pod nazivom Od tradicijske do umjetničke glazbe. U Sisku će ovo biti prvi koncert u povijesti koji je koncipiran na ovaj način i nadamo se da će postati tradicija grada. Koncert će dobro doći za obrazovanje same publike, ali i za poticaj da se što više djece bavi glazbom (svirkom, pjesmom ili plesom). Također, zbog različite publike, na repertoaru će se naći i tradicijska glazba iz cijele Hrvatske kako i stoji u samom nazivu koncerta, ali i razne pjesme hrvatskih autora koje će otpjevati mlade solistice Antonija Pejčinović i Laura Sučec.“, rekao nam je najavljujući koncert Slaviša Miljuš, predsjednik FA I.G.Kovačić.

Na repertoaru su glazba hrvatskih skladatelja (Bože Potočnika, Adalberta Markovića, Emila Cossetta) pisana izvorno za tamburaške orkestre te hrvatska tradicijska glazba iz različitih dijelova Lijepe naše: od Slavonije, Posavine, Međimurja do Dalmacije.

 

Prvi dio koncerta je osmišljen da se pokaže publici umjetnička glazba hrvatskih skladatelja (Božo Potočnik, Adalbert Marković, Emil Cossetto) pisana izvorno za tamburaške orkestre. Također, na pozornici bi se pridružili i mlade solistice grada Siska Antonija Pejčinović i Laura Sučec izvodeći pjesme različitih žanrova uz pratnju orkestra. Drugi dio koncerta bi
pokazao publici koliko je hrvatska tradicijska glazba široka. Od Slavonije do Posavine, od Međimurja do Dalmacije, svaki dio Hrvatske će publika i izvođači moći upoznati uz originalno pisana djela ili razne obrade za tamburaški orkestar, U tradicijskom dijelu koncerta na pozornici će se pridružiti Zbor OŠ 22. lipnja, Vokalna sekcija FA Ivan Goran Kovačić Sisak te solisti Tomislav Gec i Marko Brlečić na tradicijskim instrumentima (gajde i samica).“, kaže Franjo Pečarić, voditelj Gradskog tamburaškog orkestra Ivan Goran Kovačić otkrivajući nam i njegove početke.

Gradski tamburaški orkestar Ivan Goran Kovačić Sisak počinje s radom krajem 2020. godine. Tamburaški orkestar trenutno broji dvadesetak aktivnih svirača. Primarni cilj orkestra je pratnja folklornoj i vokalnoj sekciji, ali i izvođenje umjetničke tamburaške glazbe izvorno pisane za tamburaške orkestre. Zbog cjelokupne epidemiološke situacije od osnutka orkestra probe nisu bile redovite te je koncert pod nazivom Od tradicijske do umjetničke glazbe prvi cjelovečernji koncert samog orkestra. Daljnji planovi tamburaškog orkestra su odlasci na festivale u Republici Hrvatskoj i izvan nje, ali i organizacija škola za tamburu zajedno s drugim tamburaškim orkestrima.“, napominje Pećarić.

 

Na koncertu „Od tradicijske do umjetničke glazbe“ nastupit će 18 njihovih tamburaša, 45 članova dječjeg zbora te 20-tak članova folklorne sekcije. Orkestrom će ravnati njegov voditelj Franjo Pećarić

 

Koncert u Domu INA Rafinerije nafte održat će se u petak, 24.ožujka, s početkom u 20 sati. Svi zainteresirani ulaznice mogu nabaviti u Knjižari i papirnici AMK u Sisku kao i na ulazu u sisački Dom INA Rafinerije nafte uoči samog koncerta. Cijena je 4€.

najčitanije