''Kava i cigarete'' na Filmofiliji

ibb

261020211635255225.jpeg

Art film “Kava i cigarete” prikazuje se u sklopu Filmofilije u četvrtak, 11.5.2017. godine u 19,30 sati u Domu kulture Sisak. Riječ o filmu za nešto probraniju (pa i zahtjevniju) publiku.
Kada je 1986. snimio prvi od 11 shortova (nastao je iz zezancije s Robertom Benignijem i Steveom Wrightom) koji danas tvore ‘Kavu i cigarete’, Jim Jarmusch nije ni sanjao da će taj uradak u nekom trenu spojiti u omnibus. Ipak, slavni je nezavisnjak u rupama od ostalih snimanja nastavio snimati kratkiše, stavljajući svoje bivše suradnike (poznate glumce i glazbenike) u tradicionalnu pozu: uz kavu, cigaretu i čašicu lamentacije.

Sva sila likova u različitim epizodama osim očitih cigareta i kave dijeli i ponešto suptilnije karakteristike: iste lajne u dijalogu, slične zajedničke teme kao i fotografije umrlih glumaca u kadrovima koji se ponavljaju. Svi selebritiji glume same sebe, a unatoč rascjepkanosti i naglim završecima pojedinih kratkih metara, iz nerazumijevanja kavopija vidljivo je da je prevladavajuća tematika neugoda i distanca koja se često rađa tijekom kafenisanja.

Ulaz je besplatan.

najčitanije