Kapeli sv. Martina u Starom Brodu nagrada Europske unije za kulturnu baštinu

imp

261020211635256075.jpeg

Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su početkom tjedna dobitnike nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2017. godinu, najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine.
Zbog iznimnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti nagrađeno je 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja. Među ovogodišnjim laureatima su i dva izuzetna postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine kapela sv. Martina u Starom Brodu, a u kategoriji predanog rada povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.
Neovisno stručno povjerenstvo ocijenilo je 202 prijave iz 39 europskih zemalja i odabralo pobjednike.
„Htio bih čestitati svim ovogodišnjim dobitnicima i odati počast svima koji su, zahvaljujući svom hvalevrijednom talentu, strastvenoj predanosti i velikodušnosti omogućili ova iznimna postignuća. Sada su dio izabrane skupine od oko 450 izuzetnih postignuća ovjenčanih nagradom Europa Nostra u posljednjih 15 godina. Svi laureati potvrđuju da je baština ključni čimbenik održivog gospodarskog razvoja, društvene kohezije i povezanije Europe. Čelnici Europske unije trebali bi iskoristiti povijesnu prigodu koju im pruža obilježavanje 2018. godinu kao godine europske kulturne baštine, kako bi prepoznali višestruke dobrobiti baštine i njezinih temeljnih vrijednosti koje ona ima u povezivanju država, zajednica i kultura u Europi i izvan nje“ – rekao je Plácido Domingo, slavni operni pjevač i predsjednik organizacije Europa Nostra.
Dobitnici nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2017. godinu bit će predstavljeni 15. svibnja u crkvi sv. Mihovila u Turkuu na svečanosti koju će voditi povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo. Svečanost dodjele nagrada Europske unije za kulturnu baštinu okupit će oko 1200 uzvanika, uključujući stručnjake za baštinu, volontere i simpatizere iz cijele Europe, kao i visoke predstavnike institucija Europske unije, zemlje domaćina i ostalih država članica.

Dobitnici nagrada za 2017. godinu
(navedeni abecednim redom, prema zemlji iz koje dolaze)

Kategorija zaštite baštine
▪ Barokni kompleks i vrtovi, Kuks, regija Hradec Králové, ČEŠKA
▪ Drevni grad Karthaia, otok Kea, GRČKA
▪ Bastion palače Velikog meštra, Rodos, GRČKA
▪ Kapela sv. Martina, Stari Brod pokraj Siska, HRVATSKA
▪ Bijela piramida, Rim, ITALIJA
▪ Kraljeva cesta preko Filefjella, NORVEŠKA
▪ Crkva i toranj Clérigos, Porto, PORTUGAL
▪ Palača kulture u Blaju, Transilvanija, RUMUNJSKA
▪ Tvrđava Cap Enderrocat, Mallorca, ŠPANJOLSKA
▪ Krov nad ruševinama samostana sv. Ivana, Burgos, ŠPANJOLSKA
▪ Cromford Mills: zgrada 17, Derbyshire, UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Kategorija istraživanja
▪ Projekt istraživanja i konzerviranja oltara Rode, Tallinn, ESTONIJA
▪ Projekt „Europski kralj karnevala“, San Michele all’Adige, ITALIJA
▪ Muzej Piranesi, Milano, ITALIJA
▪ Projekt istraživanja i konzerviranja Bosch, ‘s-Hertogenbosch, NIZOZEMSKA

Kategorija predanog rada
▪ Ferdinand Meder, Zagreb, HRVATSKA
▪ Jim Callery, okrug Roscommon, IRSKA
▪ Norveško društvo svjetionika, NORVEŠKA
▪ Zoltán Kallós, Transilvanija, RUMUNJSKA

Kategorija obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti
▪ Erfgoedplus: online platforma za baštinu, Hasselt, BELGIJA
▪ Centar za vizualne umjetnosti i istraživanje, Nikozija, CIPAR
▪ Obrazovni program za češku kulturnu baštinu, Telc, Vysočina, ČEŠKA
▪ Projekt „Ostavština Paavo Nurmi“, Turku, FINSKA
▪ Tradicionalni zanati – inicijativa za Gruziju, Tbilisi, GRUZIJA
▪ ilCartastorie: pričanje priča u arhivima, Napulj, ITALIJA
▪ Projekt „Kulturna baština i pristup bez zapreka“, Berlin, NJEMAČKA
▪ Židovska kulturna baština: edukativni program, Varšava, POLJSKA
▪ Napredni magisterij iz strukturne analize spomenika i povijesnih građevina, europski program koji se koordinira iz Guimarãesa, PORTUGAL
▪ SAMPHIRE: projekt o podvodnoj baštini, zapadna Škotska, UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Nagrada Europa Nostra također je dodijeljena iznimnim projektima iz dviju europskih zemalja koje nisu dio programa Europske unije Kreativna Europa.

Kategorija istraživanja: Zbirka mjerača vremena „Philippe Stern“, Ženeva, ŠVICARSKA
Kategorija zaštite baštine: Kılıç Ali Paşa Hamam, Istanbul, TURSKA

Kapela sv. Martina u Starom Brodu, okolica Siska
Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod izniman je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na tom području, koje se datiraju između 17. i 19. stoljeća.
Mala, na tradicionalan način građena kapela dražesnih obilježja vjerojatno je sagrađena u ranom 17. stoljeću, a dogradnje potječu iz 18. stoljeća. Njezin je najljepši dio bogato uređen barokni interijer. Svi zidovi i stropovi prekriveni su s 88 drvenih ploča različitih veličina koje su obrubljene dekorativnim drvenim okvirom. Ploče su oslikane motivima isprepletenih simetričnih traka, cvjetova i listova u živim bojama koje oblikovanjem podsjećaju na lokalni vez. Slične stilske značajke vidljive su i na oltaru posvećenom sv. Martinu.
Prije početka konzervatorsko-restauratorskih radova, koje su izvodili i koordinirali djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, oslikana drvena oplata i struktura građevine bile su u poodmaklom stadiju propadanja. Oštećenja krova uzrokovala su prodiranje vode u unutrašnjost pa su zbog dugotrajne izloženosti vlazi nastala strukturalna oštećenja, a oslikana drvena oplata savijala se i slabjela. Kako bi se potrebni radovi učinkovito proveli, napravljena je detaljna snimka postojećeg stanja. Nakon toga su oslikane ploče drvene oplate i oltar uklonjeni i pažljivo očišćeni, konzervirani i restaurirani. Oštećeni temelji su popravljeni, a postavljen je i novi drveni krov od hrastove šindre. Tijekom izvođenja radova, gdje je bilo moguće, primjenjivale su se tradicionalne tehnike gradnje i obrade materijala.
Kapela sv. Martina ima posebno značenje za stanovnike Staroga Broda, što je potvrđeno i prilikom predstavljanja konačnih rezultata radova. Posebno je izdvojena vrijednost kapele i osvještavanje lokalne zajednice kako bi se potaknula njezina sustavna zaštita u budućnosti.

Iz obrazloženja ocjenjivačkoga suda:
Ovaj uzoran projekt istaknuo je veliku vrijednost tradicionalne hrvatske arhitekture, dijela nacionalne baštine koji je proteklih stoljeća suočen sa zaboravom. Osjetljiva i krhka arhitektura pažljivo je i s puno poštovanja obnovljena, čime je oslikana ornamentika kapele došla do punog izražaja.
Potrebno je istaknuti iznimno konzerviranje i restauriranje oslika, kao i način na koji se lokalne obrtnike, vlasnike i zajednicu uključilo u obnovu.

najčitanije