Kad zaplešu anđeli – prvo književno djelo sisačke učiteljice Štefice Šantić

Autorica I Književno Djelo

Sisačka učiteljica razredne nastave, Štefica Šantić, u predvečer je ovog lipanjskog utorka u galerijskom prostoru Strukovne škole Sisak predstavila svoje prvo književno djelo, slikovnicu Kad zaplešu anđeli. Ulogu moderatora preuzeo je urednik Bogdan Arnautović, a dijelove iz priče pročitala je mlada sisačka spisateljica i autoričina bivša učenica Marita Čatić. Autorica se srdačnim obraćanjem publici osvrnula na proces nastajanja ovoga književnoga djela, ali i istaknula važnost posvećivanja i adekvatno provedenog vremena s djecom. Za glazbenu čaroliju pobrinula se Helena Filipović izvevši dvije skladbe na pianu. Svečana promocija okupila je više od 50 uzvanika među kojima su se našli autoričini prijatelji, kolege, poznanici, bivši učenici te njihovi roditelji. Promociji su video pozivom prisustvovali i oni kojima je ova knjiga posvećena, petogodišnja unuka Mia i trogodišnji unuk Gabriel.

 

Autorica u djelu tematizira izazov kojeg, u današnje vrijeme, brojne obitelji iskušavaju – udaljenost od najmilijih zbog preseljenja i odlaska u druge države. Fiktivnim elementima u priči želi mlađoj publici približiti ovaj osjećaj fizičke udaljenosti povezane sa snažnim emocionalnim podražajima koje, iz osobnog iskustva, svakodnevno prolazi. Uz narativni, slikovnica sadrži i didaktični element kojim autorica poziva i, kao učiteljica, daje zadaću roditeljima da provedu svoje vrijeme s djecom tako da zajedno ispune ilustraciju nepopunjenog obiteljskoga stabla koje se nalazi na kraju djela. Ovi elementi čine ju namijenjenom čitateljima svih životnih dobi.

 

„Dugo sam se dvoumila hoću li izdati ovu knjigu koja je samo prva u nizu onoga što sam godinama stvarala, a pandemija koronavirusa osvijestila me i potaknula da moram živjeti u trenutku jer je sutra, možda, prekasno. Ona je, prije svega, ostavština s posvetom mojim unucima koji žive u dalekom Stockholmu i udaljenost koja je između nas, zbog koje svakodnevno proživljavam teške trenutke, ali i bezuvjetna ljubav inspirirale su me za njezino nastajanje“, izjavila je autorica slikovnice Štefica Šantić.

 

Slikovnica je tvrdoga uveza te autorica potpisuje tekst u cijelosti. Ilustracije je izradio akademski slikar Alem Biočić. Grafički je pripremljena i tiskana u Tiskari Polygraf Sisak uz lekturu Đurđice Petković Biočić. Fotografije unutar knjige djelo su autorice Štefice Šantić te Franje Mihaljevića. Objavljena uz potporu Auto-servisa Balinčić Sisak i poduzeća Elvomat d.o.o. Knjiga je od danas, 15. lipnja 2022., u slobodnoj prodaji po cijeni od 50 HRK.

 

Štefica Šantić, rođ. Bartolić, rođena je 13. 8. 1964. Djetinjstvo, mladost i školovanje provela je u Petrinji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kao nastavnik razredne nastave. Od 1985. živi u Sisku i radi u osnovnoj školi kao nastavnik razredne nastave. Ova je priča njezino prvo tiskano književno djelo. U slobodno vrijeme čita, piše poeziju, priče i bajke. Voli djecu, ples, glazbu, šetnju, more i kamene kuće. Želi više vremena provesti sa svojim unucima te napisati i objaviti još neka književna djela.

najčitanije