"Juran i Sofija" ponovno u Sisku

imp

261020211635287393.jpeg

Juran i Sofija ili Turci kod Siska , prva je drama izvedena na hrvatskom jeziku štokavskog narječja u Hrvatskoj 2.listopada 1839.godine, a izveli su ju sisački glumci amateri u Velikom Kaptolu
Povijesna pozadina drame Juran i Sofija je pobjeda nad Turcima kod Siska 1593.godine.

175 godina poslije Siščani će opet imati priliku pogledati „Jurana i Sofiju“ na istom mjestu.
Naime u četvrtak, 2 listopada, u Velikom Kaptolu, u organizaciji Sisačke biskupije Doma kulture KKV, sisački glumci amateri ponovno će ispričati ovu priču koja je prije 175 godina označila početak hrvatskog glumišta.

„Ovom povijesnom čestitkom povezujemo duhovnu kulturu i naslijeđe i umjetnički optimizam i to kroz tri poveznice putujući kroz povijest do sadašnjosti, a to su bitka kod Siska, predstava Juran i Sofija i današnja povijesna čestitka 2014. godine. Obilježavanje ove obljetnice značajno je ne samo za grad Sisak nego za ukupnu hrvatsku kulturu “- kazala je ravanteljica Doma kulture Valentina Ivanković Pelikan najavljujući ovaj događaj.

Redatelj programa obilježavanja Silvije Vadla istaknuo je kako se razmišljajući o samoj drami došlo do zaključka kako bi sama inscenacija kompletne predstave bila nešto kao muzejski primjerak iste, te se pronašao način kako se interesantno poigrati s nekom vrstom izložbene predstave. „S njom ćemo od samog ulaska u ovaj prostor čarobno dočarati pokrete u prošlosti, napravit ćemo povijesnu čestitku, vratit ćemo se tih 175 godina unazad. Bit ćemo ovdje u mislima s onim hrabrim ljudima koji su stvarali umjetnost na hrvatskom jeziku unatoč tome što tad ne da nije bilo lako, već je bilo i opasno, koji su u ovom Sisku, koji je tada bio mali, stvorili od njega jedan veliki grad i kojeg mi zapravo imamo obvezu sačuvati. S tom ćemo se predstavom pokušati približiti uzorima naših predaka koji su igrali tu predstavu. To će biti jedna priča-čestitka ovog grada samom sebi, onom što je nekad bio i što će nadam se biti dalje“, zaključio je Silvije Vadla.

najčitanije