Još jedna projekcija filma „Na vodi“ Gorana Devića

mradenovic

261020211635235650.jpeg

Nakon održane kino-premijere dokumentarca o Sisku i Siščanima režisera Gorana Devića, film “Na vodi” ponovno će se prikazivati u četvrtak, 28.3.2019. godine u 20 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine.
Kroz neobične priče protagonista, u dokumentarcu Na vodi, Dević portretira svoj rodni grad, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu ispliva i poneki sukob: na vodi i uz vodu upoznajemo galeriju raznovrsnih likova, koje autor predstavlja majstorski i s puno ljubavi.
Jednu liniju radnje čini desetljeće dugo prijateljstvo Marija i Miće, Hrvata i Srbina koje je spojila strast prema ribolovu, a prijateljstvo ugrozila razmirica financijske prirode. U filmu upoznajemo i uspješnog odvjetnika Marka te njegovog sina koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi, hrvatskog branitelja i usamljenika Ramba te Štakora, bivšeg radnika u sisačkoj željezari, i njegova sina koji se uz oca uči preživljavanju. Tu je i gospođa Trivkanović, koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.
Na vodi je najosobniji Devićev film dosad, svojevrsni povratak rijeci – dnevnom boravku iz djetinjstva. Dokumentirajući svakodnevicu i životne priče ljudi koji provode vrijeme na vodi autor istovremeno portretira Siščane propitujući što im je svima zajedničko, a što ih razlikuje. Rijeka koja teče kroz grad i koju ne zanimaju događaji s obale tako dobiva filmski karakter te postaje i sama jedan od likova. Dević je za ovaj film dobio posebno priznanje žirija 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu u natjecateljskoj sekciji Međunarodnog dugometražnog dokumentarnog filma.
Režiju i scenarij potpisuje Goran Dević, a producent je Hrvoje Osvadić. Fotografiju potpisuje Damian Nenadić, montažu Jan Klemsche i Vanja Siruček, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti.

foto-HAVC

najčitanije