''Između dva čekanja'' u Muzeju suvremene umjetnosti

ibb

251020211635197329.jpeg

Miroslav Arbutina – Arbe sisački je fotograf koji je svoj dugogodišnji rad u većem dijelu posvetio gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. On se kao fotograf, još od 1987. godine, uzdigao iznad pukog promatrača grada te je svojim fotografijama bilježio promjene koje su se u njemu događale. Njegov umjetnički, ali i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog. U svome radu uvijek je pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao svoje sposobnosti vizualne komunikacije s javnošću. Na taj je način posjetitelje izložbi navikavao na neobične ili barem nesvakidašnje motive. Njegove sposobnosti bit će vidljive i u izradi fotografija prezentiranih na izložbi o potresu u Sisku.

Izložbom fotografija pod nazivom „Između dvaju čekanja“, Miroslav Arbutina-Arbe tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. godine. Angažiran od strane Ministarstva kulture i medija za fotografiranje štete na kulturnim dobrima grada u svrhu izrade evidencije štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije, Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. Fotografirajući za potrebe dokumentiranja štete, on je ujedno pronalazio razne druge motive koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, ipak dio istog mozaika. Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i kroz naziv izložbe.
„Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara.“ – pojašnjava Arbe.

Osim u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba bi do kraja godine trebala biti postavljena i u Sisku. Kako doznajemo od autora, u dogovoru s Gradskim muzejom Sisak, plan je da izložba bude otvorena na samu godišnjicu razornog potresa 29. prosinca u 12:19h.

najčitanije