Izložbom likovnih radova obilježeno 60 godina OŠ Braća Ribar

imp

251020211635199429.jpeg

Sisačka OŠ Braća Ribar krajem mjeseca travnja, točnije 30.travnja, obilježila je 60 godina rada.

Ova velika obljetnica povod je izložbi likovnih radova učenika viših razreda od 2011. do 2021. godine koji su nastali na satu likovne kulture i izvan nastavnim aktivnostima bilo da su izvedeni u crtačkom, slikarskom ili digitalnom mediju.

oš braća ribar 60 godina 2 oš braća ribar 60 godina

„Kreativnim učenicima su za poticaj bili umjetnici poput: nadrealističkog slikara Marc Chagalla, ilustratora secesije Harry Clarkea, ekspresivnog slikara kupskih krajolika Petra Salopeka, katalonskog apstraktno-nadrealističkog slikara Joan Miróa, njemačkog ekspresionista Franca Marca, francuskog slikara fovizma Henri Matissea i mnogi drugi.
Prelaskom na online nastavu sve više je u likovnom izrazu zastupljena digitalna fotografija i računalna grafika, pri rješavanju likovnog zadatka koriste se mnogi digitalni alati. Djeca imaju pristup svim vrstama elektroničkih medija i online aktivnostima više nego ikad prije. Promjene u korištenju medija i široka upotreba interneta drastično su izmijenili dječja iskustva. Za mlađu djecu, elektronski mediji su dio pejzaža i konteksta njihova života. Sveprisutnost interneta i novih online tehnologija posebno se prožimaju kroz sve aspekte dječjeg života.
Izloženo je tridesetak radova iz međunarodnog projekta „Izazov u muzeju“. Ovaj projekt provela sam u višim razredima (6.r.- 8.r.) škole koji je potaknut sličnim izazovima raznih muzeja diljem svijeta (Rijksmseum, MET, Louvre, Versailles, Getty i Hermitage). Od učenika sam tražila da na što kreativniji način dočaraju neka od najvećih svjetskih slikarskih postignuća. U vrijeme izolacije i strogih mjera socijalne distance te reducirane terenske nastave, učenici su zadatku pristupili iz udobnosti svoga doma koristeći se svim mogućim sredstvima u postizanju završnog cilja – reinterpretaciji djela slavnih svjetskih umjetnika. Još jedan dokaz da se, bez obzira na okolnosti, učeničku kreativnost treba stimulirati i razvijati.“, rekla je opisujući izložbu prof. Jasminka Vidović Buinac.

Izložbu možete pogledati pogledajte u izlozima Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i ovdje.

najčitanije