Izložba „Tradicijska moda s početka 20.stoljeća“ u Gradskom muzeju

mradenovic

U Gradskom muzeju Sisak otvara se izložba „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“ prikazuje vrijedne primjerke gornjih odjevnih predmeta iz fundusa Etnografskog odjela, koji će posjetiteljima Muzeja po prvi puta biti prezentirani u cjelini. Ženski i muški gornji odjevni predmeti (cabajke, kaputići, lajbeci, zobuni…) s područja sisačke Posavine, Pokuplja i Banovine datiraju iz prve polovice pa sve do 50- ih godina prošlog stoljeća. Prezentirat će se jedan dio narodne baštine i narodnog ruha koji je možda novijeg postanka, no ipak predstavlja jedan dio seljačke mode u koji su žene itekako znale unijeti ljepotu i unikatnost ukrašavanja.
Autorice izložbe, Katica Mrgić i Ivana Plavec, provele su terensko istraživanje te su detaljnije istražile seljačku modu druge polovice 20. stoljeća, mijenu korištenja materijala i promjenu uzoraka, a ponajviše utjecaj građanske i europske mode na seljačku te preklapanje određenih modnih utjecaja. Rezultati istraživanja bit će prezentirani javnosti u obliku istoimene publikacije.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 14.studenog s početkom u 19:00 sati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10.

najčitanije