Izložba oživjela Stari grad

imp

261020211635290795.jpeg

Sisačka utvrda bila je domaćinom izložbe “Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918.”. Za otvaranje izložbe nije slučajno odabran 28.lipanj. Toga je dana 1914.godine Gavrilo Princip izvršio atentat na cara Franju Ferdinanda i njegova je smrt bila neposredan povod za početak Prvog svjetskog rata.

Izložba je nastojala prikazati povijest grada Sisak u burnom razdoblju Prvog svjetskog rata koji je u konačnici imao znatne posljedice za povijest naše zemlje. Prikazivanje se usmjerilo na dvije razine – na svakodnevni život stanovništva grada i na ratni put 27. sisačke domobranske pukovnije.

U razdoblju Prvog svjetskog rata Sisak nije pretrpio ratna razaranja, no osjetio je svu tragediju rata koje je postao sastavni dio života njegova građanstva. Ono je bilo suočeno s nestašicom hrane i osnovnih životnih potrepština, policijskim satom, brojnim ranjenicima koji su tu dolazili na liječenje i oporavake te vijestima s bojišta.
S druge strane, ratni put 27. sisačke domobranske pukovnije, koji se pratio u sisačkoj javnosti, kretao se od napada na Srbiju u prvnim danima rata, preko Galicije pa sve do povratka u grad.

Promatranje ratnog razdoblja na dvije razine daje potpuniji dojam o životu grada i njegovih stanovnika od 1914. do 1918. godine

najčitanije