Izložba „Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti“ uskoro u Gradskom muzeju Sisak

mradenovic

U Arheološkom muzeju u Zagrebu trenutno je postavljena izložba “Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti” koja prezentira neprocjenjivo arheološko nalazište hrvatske povijesti Bojna – Brekinjova Kosa. Ovo nalazište smješteno je u zapadnom dijelu Banovine na području Grada Gline, samo 60-ak kilometara od Siska. Na tom visinskom nalazištu (352 mnv), smještenom na strateškom položaju između 2011. i 2015.godine pronađeni su iznimno vrijedni ranosrednjovjekovni nalazi.

S obzirom na valorizaciju i ugroženost nalazišta, 2016. godine počela su sustavna istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture RH koja provodi Hrvatski restauratorski zavod. Na tom višeslojnom nalazištu, koje se prostire na dva međusobno spojena platoa (ukupna površina oko 50 000 m²), potvrđeni su ostaci naselja iz razdoblja eneolitika (lasinjska i vučedolska kultura), kasnog brončanog i starijeg željeznog doba te nalazi datirani u rani srednji vijek, među kojima je i 37 kosturnih grobova.

Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća. S ciljem prezentiranja nalazišta stručnoj i široj javnosti, predstavljen je dio nalaza na kojem su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.

U sklopu izložbe, u četvrtak, 18. travnja 2019. godine u 12 sati održat će se stručno predavanje dr. sc. Marijane Krmpotić „Rani srednji vijek na Bojni – rezultati arheoloških istraživanja 2016. – 2018.“

Predavanje je usmjereno predstavljanju višeslojnog nalazišta Bojna – Brekinjova Kosa s težištem na  ranosrednjovjekovnom horizontu, datiranom u razdoblje između druge polovice 7. i 9. stoljeća. U sklopu predavanja bit će prezentirani rezultati sustavnih arheoloških istraživanja koja provodi Hrvatski restauratorski zavod od 2016. godine.Uz Ministarstvo kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za antropologiju, organizator izložbe je i Gradski muzej Sisak. Izložba je u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena do 30. travnja 2019. godine, a početkom svibnja imat ćemo ju prilike pogledati i u Sisku.

najčitanije