Izložba „Knez iz Bojne-novo poglavlje hrvatske povijesti“ od petka u Sisku

mradenovic

261020211635234550.jpeg

U Gradskom muzeju Sisak u petak, 3.svibnja otvara se izložba „Knez iz Bojne-novo poglavlje hrvatske povijesti“.  Riječ je o izložbi kojom se prezentira još jedno bogato arheološko nalazište, Brekinjova Kosa na području Gline,  na kojem su pronađeni iznimno vrijedni ostaci naselja iz razdoblja vučedolske i lasinjske kulture, kasnog brončanog i starijeg željeznog doba te nalazi datirani u rani srednji vijek. Samim time, nalazište Brekinjova Kosa postalo je najznačajnije arheološko nalazište u našoj županiji.

Obzirom na valorizaciju i ugroženost nalazišta, 2016. godine počela su sustavna istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture RH koja provodi Hrvatski restauratorski zavod. Izložba je nastala u suradnji Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Sisak i Instituta za antropologiju.

„Istraživanje je krenulo kao zaštitno arheološko istraživanje. Voditelj Vinko Madiraca zadnjeg je dana istraživanja javio nama u Konzervatorskom odjelu da je pronašao grob, što je arheolozima uvijek jako zanimljivo. Tada je pronađen najznačajniji kneževski grob…“, kaže pročelnica Konzervatoskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan.  Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

knez iz bojne

„Nakon što je otkriven lokalitet, nalazi su došli u Gradski muzej Sisak te su u njemu pohranjeni metalni nalazi koji su bili najreprezentativniji – to je gorski kristal ukrašen zlatom, bizantski novčić cara Kopronima, srebrne ostroge, jedan mač…sve su to reprezentativni nalazi ranog srednjeg vijeka. Za naš prostor to je senzacionalno otkriće. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku uspostavili samo veze sa Arheološkim muzejem u Zagrebu čiji je Odjel za restauraciju radio na restauraciji većeg dijela metalnih predmeta, Institut za antropologiju proučavao je kosti, naš muzej obradio je  predmete od zlata, Teksitlno tehnološki fakultet radio je analizu elemenata odjeće koja ima pozlatu, pa se na temelju tih nalaza procijenilo da se radi o odjeći kneza…“, rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan. Posebno je zanimljiv bio pronalazak 37 kosturnih grobova, među kojima je bio i grob nepoznatog kneza.

„Na ovoj izložbi prezentiramo nekoliko najznačajnijih nalaza na kojima su restauracijski procesi završili. Istraživanje ćemo nastaviti i ove godine, a predviđamo da će trajati još dvije godine kada bismo mogli napraviti kompletnu izložbu sa svim nalazima, kako s prapovijesnim, tako i sa ranosrednjovjekovnim“, kaže pročelnica Konzervatoskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan.

Izložba je od sredine do kraja travnja bila postavljena u zagrebačkom Arheološkom muzeju. U petak, 3.svibnja u  19:00 sati, izložba „Knez iz Bojne-novo poglavlje hrvatske povijesti“ otvara se u Gradskom muzeju Sisak, a bit će otvorena do 17.svibnja.

najčitanije