Izložba igračaka obitelji Kraker u Gradskog muzeju

mradenovic

Gradski muzej Sisak je 2018. godine započeo ciklus izložbi posvećenih igračkama kao bitnim segmentima povijesti djetinjstva. Tada je predstavljena kolekcija igračaka Tonija Politea koje su većim dijelom nastajale u hrvatskim tvornicama, pogotovo nakon Drugog svjetskog rata, poput Biserke ili Jugoplastike. Ta je kolekcija poslužila kao početna točka za upoznavanje javnosti s važnošću igračaka ne samo kao uporabnih predmeta, već i kao predmeta koji su dio povijesti pojedinaca ili cijelih obitelji te za iniciranje prikupljanja igračaka za zbirku Muzeja. U Muzeju je dotad postojala tek jedna novovjekovna igračka čime je bitan segment lokalne povijesti bio zanemaren i nepoznat. Izložbom je Muzej nastojao potaknuti kvalitetnije promišljanje o povijesti djetinjstva u Sisku koje je do danas zanemareno područje istraživanja. Sisak je poznat po brojnim povijesnim događajima ili važnim pojedincima, no jedan je segment povijesti ostao ispod površine i tek ga treba kvalitetno istražiti. Grebanjem površine otkriva se sasvim novi svijet u kojemu dominiraju djeca sa svojim igrama i igračkama. Na putu prema adolescenciji, taj svijet određuje dosta u razvoju čovjeka i može ga usmjeriti prema daljnjem razvoju.

Muzej je zbog toga odlučio u svojoj prvoj izložbi iz „sisačkog ciklusa“ predstaviti igračke obitelji Kraker od početka 20. stoljeća do 1980-ih godina pomoću kojih se može promotriti gotovo stogodišnja povijest jedne obitelji s posebnim naglaskom na igračke i igranje. Izložba nastoji staviti igračku u kontekst određenoga povijesnog razdoblja i objasniti njezinu ulogu u odrastanju pojedinaca iz navedene obitelji te na njihova buduća zanimanja, posebno vezanost uz tehniku. U prvom planu su igračke Velimira Krakera, poznatoga sisačkog kolekcionara koji je svoju strast za prikupljanjem i čuvanjem prenio i na igračke svojega djetinjstva, ali i na igračke svoje djece i bliže obitelji.

Djetinjstvo je oblikovano nizom elemenata, a jedan od važnijih svakako su igračke. One predstavljaju dio odrastanja, prilagođavanja okolini, imaju neupitnu didaktičku vrijednost, ali su i odraz komercijalizacije društva, pogotovo od druge polovice 20. stoljeća. U raznim povijesnim razdobljima igračke su predstavljale sinonim za odrastanje i isto tako sinonim za napredak tehnologije proizvodnje. Novo je vrijeme donosilo nove igračke, nove i naprednije tehnologije i materijale od kojih su napravljene. Igračke su vremenom postajale kvalitetnije, otpornije, dugovječnije, a odražavale su i vrijeme u kojemu su nastajale. One pripadaju i svijetu odraslih koji nastoje kroz igračke očuvati vlastite uspomene i prenijeti ih drugim generacijama. Igračke simboliziraju sjećanja, a nerijetko i nostalgiju. Ujedno predstavljaju i predmet kolekcionarske žudnje.
Izložba igračaka u Gradskom muzeju Sisak otvorit će se u četvrtak, 23.svibnja 2019.godine, s početkom u 19:00 sati.

najčitanije