Izložba fotografija Daniela Pavlića o potresu na Banovini

imp

Isus Potres Banija

Danas, 29.prosinca, točno je dvije godine od katastrofalnog potresa koji je zadesio područje naše županije.

 

Podsjetnik na potres kroz izložbu fotografija „Potresne kronike“ predstavit će danas u Novinarskom domu s početkom u 18 sati autor Daniel Pavlić.

„Našao sam se tada u samom epicentru na pukotinama iz kojih se događala likvefakcija tla. Ne mogu reći da nisam doživio traumu, ma koliko god se ponašao sabrano, tragovi su još uvijek tu negdje. Godinu dana sam pisao neku vrstu dnevnika koju sam prije godinu dana uobličio u knjigu “Potresne kronike”. Osim knjige nastale su fotografije koje ću izložiti u Zagrebu na ovu drugu godišnjicu potresa. One su sada arhiv, vizualno svjedočanstvo jedne katastrofe koja je osim velike materijalne štete napravila doslovno “likvefakciju duša”.“, rekao je autor najavljujući izložbu.

plakkk copy

Osim izložbe fotografija, bit će predstavljen i dotisak knjige “Potresne kronike” i njezino digitalno izdanje. Tiskanje ovog izdanja realizirano je u okviru programa “Banija se budi” Srpskog narodnog vijeća i Zaklade Solidarna, uz financijsku podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
Na samoj izložbi moći će se vidjeti i kratki film Katarine Lukec koja je prije dvije godine provela jedan dan na terenu po brdovitoj Banovini.

 

 

Foto – Daniel Pavlić

najčitanije