Izložba fotografija „Čelik i nafta“ u ožujku i travnju u Gradskom muzeju

mradenovic

261020211635236087.jpeg

„Čelik i nafta, nafta i čelik, tema je koja je suštinski vezana uz ovaj grad. Dovoljno je baciti samo jedan poglod na ogromne kolose naftnih rezervoara, naftovoda i šumu dimnjaka čelične industrije, pa da se shvati prisutnost teme u svakodnevnom životu stanovnika ovog grada ili gradova sličnih njemu. Živi trenutak stvaranja i izgradnje u svakodnevnom životu industrijskih kolosa, niklih u drevenom gradu, otet je neminovnoj prolaznosti i zaboravu jer će fotografija ostati kao trajno svjedočanstvo o trenutku vremena i života uhvaćenog u objektivu kamere“, izvadak je iz kataloga prve izložbe fotogtafija „ Čelik i nafta“ održane 1966.godine.
Krajem veljače u Gradskom muzeju Sisak otvorena je izložba “Čelik i nafta: izložba o izložbi”, koja predstavlja istoimeni projekt koji je obuhvaćao izložbe fotografije autora s područja bivše Jugoslavije. Niz izložbi bijenalno se održavao od 1966. do 1990. godine, a nagrađene fotografije danas se čuvaju u Zbirci umjetničke fotografije Gradskog muzeja Sisak. Projekt „Čelik i nafta“ nastao je u kontekstu snažne industrijalizacije.
Otvaranjem industrijskih pogona, Sisak započinje svoj snažan industrijski razvoj i postaje jedno od najznačajnijih centara industrijske proizvodnje na prostoru bivše Jugoslavije. Industrija je u Sisku ostavila traga u svim segmentima života, od ekonomskog i društvenog do kulturnog. Naročito su u tome veliku ulogu imale Željezara Sisak i Rafinerija nafte Sisak, nastojeći približiti kulturu svojim radnicima, razvijanjem vlastitih kulturnih politika koje su uključivale pokretanje umjetničkih izložbi, kolonije likovnih umjetnika, književnih nagrada, osnivanje kulturno-umjetničkih društava itd. Pogoni Željezare su, uz Rafineriju Sisak, bili glavni izvor inspiracije i motiva fotografima koji su sudjelovali u izložbama Čelika i nafte.
Fotografije projekta Čelik i nafta značajna su umjetnička ostavština, koja je svjedok upravo tog suživota industrije i kulture, ali i povijesni svjedok jednog vremena, gotovo u svim segmentima obilježenog fenomenom industrije. Autorice izložbe su Iskra Baćani, viša kustosica Gradskog muzeja Sisak i Iva Vidović. Izložbu u Gradskom muzeju Sisak možete pogledati do 25.travnja.

foto:Gradski muzej Sisak

najčitanije