I naša županija ima pobjednicu Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas

nn

261020211635249738.jpeg

Trideset osnovnoškolaca iz petnaest županija jučer i danas je boravilo u Sisku, kao sudionici jubilarnog, petog nacionalnog natjecanja u čitanju naglas koje se održalo u sisačkom Domu kulture. Inicijator, organizator i domaćin je sisačka knjižnica, koja je s natjecanjima osnovnoškolaca u čitanju naglas krenula još 2008. godine na gradskoj razini, da bi od 2013. ovaj projekt postao nacionalna manifestacija, a ove godine natjecanje se po prvi put moglo pratiti putem live streama.

Prvi dan Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas, na kojem su sudjelovali pobjednici lokalnih natjecanja iz cijele Hrvatske, u kategoriji od trećih do petih razreda, održan je jučer poslijepodne, a pobjednicom je proglašena Nika Obranović iz naše županije, koja je dobila i nagradu publike. Na drugom mjestu je Eleonora Lenić iz Istarske, a na trećem Noa Crnić iz Primorsko-goranske županije.

Danas su publici svoje omiljene ulomke iz najdražih knjiga čitali učenici starije kategorije, osnovnoškolci od šestih do osmih razreda, a pobjednik je Joško Željeznjak iz Karlovačke županije, koji je imao nekoliko savjeta za učenike koji će se u natjecanju okušati sljedeće godine.

“U početku, uvodnom dijelu, treba biti svoj i spontan, znam da je to pripremljeni govor, ali riječi trebaju teći same od sebe spontano. I tko dođe na županijsko, a pogotovo na državno natjecanje, mora samo zapamtiti da treba biti svoj”, rekao je Joško. Na drugom mjestu starije kategorije učenika je Alek Blečić iz Primorsko-goranske, na trećem Nika Širanović iz Zagrebačke, dok je nagradu publike osvojila Eva Kruhak iz Krapinsko-zagorske županije.

“Ove godine su djeca došla odlično pripremljena, vidjelo se da su mentori radili puno s njima i zahvaljujem tim ljudima koji to rade na dobrovoljnoj bazi s puno ljubavi, što se i vidjelo. Ja im svima zahvaljujem, pobjednicima od srca čestitam, no moram istaknuti su svih 30 trideset natjecatelja za nas pobjednici jer su doista prošli jednu veliku selekciju”, rekla je ravnateljica sisačke knjižnice, Dubravka Šurlan, dodavši da od ponedjeljka već počinju pripreme za 6. Nacionalno čitanje naglas.

najčitanije