“Hitna arhitektura”: od samogradnje do gradnje zajednica

mradenovic

251020211635199968.jpeg

Gradska galerija Striegl uz Slogu – Platformu samoorganiziranih volonterki i volontera nastavlja sa serijom online razgovora ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’. Nakon razgovora o konzervatorskim i arhitektonskim praksama, praksama solidarnosti i uzajamnoj pomoći i ulozi medija; u četvrtak se održava novi razgovor.

Tema četvrtog razgovora serije ‘Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’ svoj fokus postavlja u tzv. hitnoj arhitekturi. Više od tri mjeseca nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, te tisuće potresa koji su uslijedili, još uvijek tragamo za održivim rješenjima stambenog zbrinjavanja – hitnog, privremenog ili trajnog tipa. Brojke Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kažu da je na području tri pogođene županije, uključujući Karlovačku i Zagrebačku, ukupno zaprimljeno 40.435 prijava štete, a tek nedavno su otvoreni zahtjevi za obnovu kojih je pristiglo preko 4000. Na rasprostranjenom (post)potresnom teritoriju, uz nepostojanje adekvatnog broja mobilnih ureda za obnovu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čak i informacije sporo dopiru do pogođenih zajednica – a perspektiva cjelovite obnove, od pojedinačnih kućanstava, obiteljskih gospodarstava, ruralnih cjelina do gradskih područja, čini se nedostižnom. Ovim razgovorom, koji nije zamjena institucionalnom djelovanju ili službenim glasilima, kroz iskustva arhitekata na terenu danas, ali i iz prošlosti, kritički otvaramo složenu temu društvene proizvodnje arhitekture u (post)kriznim vremenima.

„Smatrali smo da Galerija mora biti aktivni faktor u medijaciji društvenog zacjeljivanja i formiranja javnog diskursa. Iz tog razloga smo se povezali sa Slogom i pokrenuli seriju tih razgovora. Želja nam je da ukažemo na akutne probleme, ali i povezivanjem stručanjka, aktivista i ljudi koji ovdje djeluju, da ukažemo na različite rakurse iste problematike“, pojašnjava ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

U razgovoru će sudjelovati arhitekti Mislav Bašić, Luka Korlaet, Robert Jonathan Loher,Ivan Zloušić, te Tamara Bjažić Klarin viša znanstvena suradnica Instituta zapovijest umjetnosti. Moderatorica će biti Ana Dana Beroš iz Sloge.

Razgovor možete pratiti putem putem platforme Zoom, Facebook Live, ali i putem programa Radio Sisak u četvrtak, 8.travnja od 18:00 sati.

najčitanije