Gradska galerija Striegl: Poetsko-glazbeni performans: ZARON / U PRIVREMENOM SMJEŠTAJU KOD LJUDI

nn

261020211635237434.png

Za Gradsku galeriju Striegl ova godina je programski simptomatična i odvijat će se u znaku obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla. Galerijski tim je osmislio program koji će s jedne strane obuhvatiti i predstaviti, kroz izložbe, predavanja, radionice i druge programe do sada nepredstavljene segmente Strieglovog umjetničkog opusa, dok će s druge strane, kroz program “Aktualni Striegl – suvremena umjetnička produkcija” biti predstavljeni suvremeni hrvatski umjetnici kao i sisački umjetnici s najnovijim radovima i projektima koji će biti popraćeni s velikim brojem popratnih medijacijskih, diskurzivnih i performativnih programa.

Upravo u tom kontekstu, Gradska galerija Striegl otvara programsku sezonu 2019. s poetsko-glazbenim performansom koji će započeti sisačkom promocijom pjesničkih prvijenca Marije Dejanović – „Etika kruha i konja“ i „Središnji god”. Na predstavljanju knjige će, uz samu autoricu, govoriti sisački pjesnik, romanopisac i urednik Siniša Matasović.

Marija Dejanović je sisačka autorica koja je ove godine, za zbirku pjesama „Etike kruha i konja”, dobila prestižnu nagradu „Goran” za mlade pjesnike, dok je za drugu zbirku, „Središnji god”, nagrađena nagradom „Zdravko Pucak”.

Nakon razgovora o knjizi, uslijedit će multimedijske izvedbe skupine Zaron te Marije Dejanović, Sare Renar i Vedrana Peternela (U privremenom smještaju kod ljudi).

“Odlučili smo da to ne bude tek obična promocija u sklopu našeg programa, nego da damo i određenu izvedbenu nadogradnju, tako da je ovdje riječ o o poetsko glazbenom preformansu.
Zaron je projekt čitanja poezije uz eksperimentalnu elektroničku glazbu i, kako oni sami kažu, namjera projekta je istražiti moguće relacije između atmosfere koju proizvodi glazba i pročitana poezija te slušatelja. Autorsku poeziju čitat će Alen Brlek i Lucija Butković, a glazbu će izvoditi Emil Andreis. Mislim da će to biti jedno izvanredno iskustvo jer često poeziju čitamo kao riječ na listu papira i rijetko je imamo prliku slušati, doživjeti tu performativnu suvremenu nadogradnju tom čitanom tekstu. Nakon Zarona, nastupit će U privremenom smještaju kod ljudi, kolektiv kojeg čine Marija Dejanović, poznata kantautorica Sara Renar i Vedran Peternel. U ovom glazbeno-poetsko-scenskom djelu istražuje se interakcija teksta, zvuka i prostora te odnos fiksiranog, unaprijed pripremljenog djela i improvizacije na licu mjesta”, rekla je Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl, dodavši da “su to dva temeljna imena naše suvremene glazbene scene. Mislim da će to biti izuzetno iskustvo Siščanima da u pravilu dožive i takav oblik uglazbljivanja poezije i da čuju kako poezija na taj način može zaživjeti u nekakvom drugačijem performativnom izvedbenom obliku”.

Sve počinje u petak u 19 sati, a ulaz je slobodan.

najčitanije