Goran Dević pobjednik Fibule

mradenovic

261020211635211255.jpeg

Završeno je 14. izdanje Revije dokumentarnog filma Fibula. Na ovogodišnjem izdanju ovog najstarijeg filmskog festivala Sisačko-moslavačke regije, prikazano je ukupno 12 filmova, a publika je odlučila koji je najbolji. Plaketu Fibule je dobio film “U ime Republike Hrvatske” redatelja Gorana Devića. Goran se tako sisačkoj publici predstavio sa svojim protagonistom filma. Film prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma.
Revija dokumentarnog filma Fibula je u 14 godina prikazala 150 filmova šire regije. Od profesionalnih do amaterskih filmova, ovaj festival je bio zamišljen kao festival filmova o povijesno arheološkoj tematici, no iz godine u godinu se formirao u reviju najboljih dokumentaraca regije. Stoga ga i Siščani nazivaju SisakDOXom.
”Ovogodišnji festival je imao akcent na glazbene dokumentarce, pa smo ove godinekumom festivala proglasili Zlatka Galla, glazbenog kritičara, novinara i pisca”, objašnjava Daniel Pavlić, idejni začetnik i selektor festivala. ”Posljednji dan festivala je bio posvećen sisačkim autorima, tako da smo osim filmova Gorana Devića i Marijana Crtalića, premijerno na velikom platnu prikazali i prvijence Mire Dimića “Od Lonjskog polja do Memphisa” i Marijana Sekulića film “Četiri”. Na taj način je kao i uvijek Fibula poticala filmsko stvaralaštvo i amatera, te ljubitelja filma kojih je iz godine u godinu sve više u Sisku”, dodaje Pavlić.
Osim Gorana Devića i sisačkih autora, Fibulu su posjetili Toni Volarić, te Vladimira Spindler čiji su filmovi također prikazani u programu festivala. Na kraju festivala se prikazao i film ”Poštovana Predsjednice”, autora Daniela Pavlića koji je bio dio OFF programa, dok se u galeriji odvijala izložba plakata ovog festivala.
Reviju dokumentarnog filma Fibula ove godine podupire Hrvatski audiovizualni centar i Grad Sisak.

najčitanije