Festival drvenih kapela Sancta Barbara otkriva bisere tradicijske drvene arhitekture Turopolja, Pokuplja, Posavine i Moslavine!

imp

251020211635198516.jpeg

Drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske. Iako ih je bio velik broj, posebno na području rasta hrasta lužnjaka, do danas ih brojimo svega četrdesetak iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća.

U Turopolju, žarištu koje je koncentracijom izvorne narodne stvaralačke snage širilo svoj utjecaj na Pokuplje i Posavinu, geografskom prostoru gdje se tradicija gradnje drvenih crkava zadržala duboko u 20. stoljeće, nastao je kompleks drvene sakralne arhitekture koja osvaja svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću.

Kako je riječ o turistički izrazito atraktivnoj, a nedovoljno prezentiranoj autentičnoj i vrijednoj kulturnoj baštini, Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara – organizirat će se vrhunski glazbeni programi u prostorima koji nemaju kapacitet za veliku publiku, ali zato atraktivnošću programa i prostora u kojima se održavaju mogu angažirati publiku i privući veliku pažnju na društvenim mrežama i na taj način direktno utjecati na razvoj publike kao i na razvoj kulturnog turizma Turopolja, Pokuplja, Posavine i Moslavine.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja do 7. srpnja donosi pet različitih koncertnih programa iz reprezentativnih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom te jedno glazbeno iznenađenje iz kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Glazbeni program Festivala drvenih kapela obuhvaća vrhunske izvođače i ansamble. U najreprezentativnijoj drvenoj Kapela Sv. Barbare u Velikoj Mlaki, podignutoj 1642. godine (današnji izgled potječe iz otprilike 1867.), koncert otvorenja 27. lipnja izvesti će festivalski ansambl Cappella Lignum (Margareta Klobučar, sopran; Josipa Lončar, sopran; Jelena Ilčić, oboa; István Matay, fagot; Zvonimir Krpan, violina; Alen Kopunović Legetin, umjetnički voditelj, čembalo). Program se nastavlja 30. lipnja koncertom ansambla Ars longa (Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić, flauta; Stjepan Nodilo, blok-flauta; Lea Sušanj Lujo, violončelo; Linda Mravunac Fabijanić, čembalo) u Kapeli ranjenog Isusa u Pleškom Polju (Velika Gorica). Prvi puta festivalom će se otvoriti vrata spomenika kulture, jedine sačuvane drvene kapele u Moslavini – sv. Fabijana i Sebastijana iz 1718. godine – koncertom ansambla Camerata Garestin koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća.

U središnjem dijelu festivalskog programa, u subotu 3. srpnja organizatori pozivaju publiku na ladanje ispred jednog od rijetko sačuvanih primjera autohtone stambene gradnje drvenih kurija turopoljskog plemstva – kurije Modić-Bedeković iz 1806. godine, gdje će atraktivan glazbeni program na harmonici i violončelu izvesti Martin Kutnar, vrsni mladi glazbenik kojeg je šira publika upoznala na Euroviziji i u Supertalentu.

U nastavku festivala, u nedjelju 4. srpnja opet otkrivamo jednu od sedam sačuvanih drvenu kapela u lekeničkom kraju – kapelu sv. Josipa u Cerju Letovanićkom iz 1717. koja je trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. U njoj će zapjevati ansambl Cappella Auris kojeg čine naši vrhunski pjevači: Maja Sremec, sopran; Lucija Ercegovac, alt; Emanuel Tomljenović, tenor; Marin Čargo, bariton; Krešimir Klepo, bas i Franjo Bilić, umjetnički voditelj.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara dobio je ime po sv. Barbari kojoj je posvećena kapela u Velikoj Mlaki, iz koje festival tradicionalno kreće, ali i kapela u Brestu Pokupskom u petrinjskom kraju, u kojoj će festival 7. srpnja zaključiti duo Tamara Coha Mandić, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa programom „Suite antique“

Svi festivalski koncerti uživo će se prenositi putem www.festivaldrvenihkapela.com i već izgrađenih društvenih mreža organizatora festivala – Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara
27. 6. – 7. 7. 2021.
Velika Mlaka, Velika Gorica,
Donja Gračenica, Donja Lomnica, Cerje Letovaničko, Brest Pokupski

27. 6. – NEDJELJA – 20:00
Kapela sv. Barbare, Velika Mlaka
Otvorenje festivala:
Ansambl Cappella Lignum

30. 6. – SRIJEDA – 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Ansambl Ars longa

2. 7. PETAK – 20:00
Kapela sv. Fabijana i Sebastijana – Donja Gračenica
Ansambl Camerata Garestin

3. 7. – SUBOTA – 20:00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Martin Kutnar, harmonika

4. 7. – NEDJELJA – 20:00
Kapela sv. Josipa – Cerje Letovaničko
Ansambl Cappella Auris

7. 7. – SRIJEDA – 20:00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Tamara Coha Mandić, flauta
Diana Grubišić Ćiković, harfa

DK-fb-portrait-program (1) DK-fb-portrait-plakat (1)

najčitanije