Edukativni program ‘’Razmišljaj filmom’’ održan u Srednjoj školi u Petrinji

imp

Razmišljaj Filmom 1

Prošlu srijedu, 29. studenog, učenici Srednje škole Petrinja sudjelovali su u programskim aktivnostima projekta “Razmišljaj filmom” za školsku godinu 2023./2024.

 

U sklopu aktivnosti učenici su pogledali kratki dokumentarni film Lucije Brkić “Jel’ kužiš sad” (2022.) koji je otvorio dijalog o izazovima osobnog i socijalnog razvoja mladih u suvremeno doba kroz temu elektroničkog nasilja.
Nakon filma održano je zanimljivo interaktivno predavanje i diskusija s mladima na temu jačanja socio-emocionalnih mreža i kompetencija u području osobnog i socijalnog razvoja. Predavačica programa bila je Sara Strejček, psihologinja sa iskustvom u provedbi radionica za djecu i mlade, ujedno i predstavnica partnerske organizacije u projektu, Foruma za slobodu odgoja.

 

Učenici su u sklopu programa razgovarali o odgledanom filmu i raspravljali o svom viđenju, iskustvu i važnosti socio-emocionalnih mreža za pojedinca i zajednicu kojoj pripada. Aktivnosti su se provele u organizaciji profesorice petrinjske srednje škole, Kristine Andlar i nastavljaju se na višegodišnju uspješnu suradnju projekta ‘’Razmišljaj filmom’’ organizacije Restart i Srednje škole Petrinja.

 

Projekt ‘’Razmišljaj filmom’’ namijenjen je učenicima srednjih škola s ciljem educiranja i osnaživanja mladih u području osobnog i socijalnog razvoja, solidarnosti i općih ljudskih vrijednosti te filmske i medijske pismenosti. Namjera projekta je ponuditi mladima sadržaj kroz koji će graditi nužne kompetencije za osobni i socijalni razvoj u suvremenom društvu. Projekt koristi audiovizualni medij, predavanja, diskusije i radionice kao primjerena oruđa koja pomažu mladima u stvaranju slike o sebi i razumijevanju suvremenog društva i zajednice. Organizacija Restart u ovom projektu surađuje sa srednjim školama iz Zagreba, Petrinje, Labina, Sesveta, Đurđevca i Zaboka i s organizacijama civilnog društva Forumom za slobodu odgoja, Romskom organizacijom mladih Hrvatske, Mrežom mladih Hrvatske i Centrom za mirovne studije.

 

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

najčitanije