''Druženje uz kahvu'' povodom Svjetskog dana hidžaba u Ogranku Caprag

mradenovic

261020211635210009.jpeg

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac i Vijeće žena MIZ Sisak “Nahla” povodom Svjetskog dana hidžaba organiziraju ”Druženje uz kahvu” uz koje će biti upriličeni razgovori sa nekoliko djevojaka i žena koje nose hidžab, njihova iskustva, doživljaji.

Svjetski dan hidžaba obilježava se od 2013. godine na inicijativu studentice Nazme Khan u New Yorku koja je željela na taj način pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke.

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj, pa i šire koji je počeo sa obilježavanjem Svjetskog dana hidžaba, samo godinu dana kasnije 2014. godine na inicijativu Azre Mulabdić i Daše Poredoš Lavor.

”Cilj nam je bio otklanjanje granica, rušanje predrasuda i poticanje vjerske tolerancije, a sve radi boljeg shvaćanja propisa vezanih uz hidžab. Kroz dosadašnja obilježavanja organizirale smo šetnje kroz grad sa hidžabom,  druženja, tribine i motivacijska predavanja, promocije knjiga autorica uspješnih žena  sa hidžabom, a jednu smo godinu posvetile ženama u trećoj životnoj dobi. Svaka iduća godina obilježavanja za nas je velik izazov, kako originalno obilježiti ovaj dan i ispuniti očekivanja, jer su dosadašnje reakcije uvijek bile pozitivne i pohvalne”, objašnjava Mulabdić.

Druženje će se održati u Ogranku Caprag u četvrtak, 06. veljače 2020.godine s početkom u 18:00 h.

najčitanije