Drugo izdanje Star Gardensa

Nakon što je prvo ovogodišnje izdanje Star Gardensa otkazano zbog prognoze koja nam nije išla u korist, tradicija i uvertira u ovogodišnji Star Film Fest se nastavlja.

 

Druga ili “prva” filmska projekcija u skrivenim sisačkim vrtovima održati će se u petak, 26. kolovoza 2022. godine u dvorištu obitelji Margić na adresi Ulica kralja Tomislava 9, a filmski program smo prilagodili tako da budete potpuno spremni za nadolazeće izdanje Star Film Festa.

 

Na ovom izdanju Star Gardensa prikazati će se devet filmova nagrađenih na prošlogodišnjem izdanju Star Film Festa: Plava granica, Black Box, The Invasion, Sve kako treba, S13p15a, Recognize,   (Un)known neighbours, The Moon, Tomasico And My Grandmother i Perenne.

 

Nagrade za najbolji dokumentarni film, najbolji regionalni film i najbolju fotografiju prošle je godine osvojio film Ivana Milosavljevića Plava granica, a prikazuje čovjeka sa granice koji je cijeli život proveo tražeći najveću ribu koju krije plavi Dunav. Godinama unazad, svakodnevno, u cik zore stari ribar pokušava namamiti ribu. Ovo je priča o dva vršnjaka – jedan na površini vode, drugi prikriven u dubinama moćne rijeke, čekaju da se napokon sretnu.

 

Nagradu za najbolji igrani film osvojio je turski film Black Box redatelja Cana Deniza Aticia, a prikazuje jedanaestogodišnju Selin, mladu violinisticu koja se priprema za završne ispite dok sama pokušava preživjeti kaotičnu atmosferu Istanbula. Uzbekistanski film redatelja Dante Rustava The Invasion prošle je godione nagrađen za najbolji eksperimentalni film u programu konkurencije, a sam film tvrdi da svako društvo ima svoj ritam života koji određuje vrijeme poštujući urednost i tradiciju, ali čak i najmanja intervencija u ovom rutinskom ritmu može promijeniti društvo.

 

Na filmskom platnu Star Gardensa zasjati će i igrani film Sve kako treba autora Nikole Stojanovića koji je na osmom SFF-u osvojio Nagradu zvjezdane prašine. Film prikazuje samohranu majku koja želi provesti svoj rođendan s kćerkom Sarom, ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan. Animirani film S13p15a španjolskog autora Jesusa Loinegoa kaže da su i  najneočekivanije opasnosti označene putokazima, a putokazi će vam pokazati da je S13p15a nagrađen za najbolji animirani film na osmom SFF-u.

 

Španjolski igrani film Recognize Isaca Fluxea Morena prošle je godine osvojio nagradu za najbolju montažu, a u svojih 16 minuta donosi priču koja se temelji na paru koji je slučajno pregažen na planinarskoj cesti, a prikazati će se i španjolski dokumentarni film (Un)known neighbours redatelja Isaaca Rodrigueza koji donosi autorovo iskustvo preseljenja u Barcelonu. S vremenom je upoznao svoje nove susjede te izračunao da stotine ljudi mogu živjeti u njegovoj četvrti. Film prikazuje različite živote različitih ideala, rutina i načina ponašanja koji koegzistiraju zid do zida i susreću se iz dana u dan, a ujedno je osvojio Nagradu publike na osmom Star Film Festu.

 

A projekciju završavamo španjolskim filmovima koji su prošle godine osvojili nagrade naših selektorica – The Moon, Tomasico And My Grandmother i Perenne.

Igrani film The Moon, Tomasico And My Grandmother Angela Caparrosa donosi priču unuka koji je spreman učiniti sve kako bi uspio ispuniti posljednju želju svoje bake, a Perenne film stop animacije Rubena Sece koji je nastau u roku od 24 sata donosi priču Jerihonske ruže koja se nikada nije vidjela u cvatu te razgovara sa svojim prijateljem Kaktusom o nepravdi nedostatka moći odlučivanja.

najčitanije