Dokumentarac „Jedna jedina“ večeras o odlaganju nuklearnog otpada u vojarni Čerkezovac

imp

Jedna Jedina

U ponedjeljak 17. siječnja na HRT1 u 20:10 sati prikazuje se posljednji treći nastavak dokumentarne serije Jedna jedina. Autor Dubravko Merlić u seriji donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije. Treća epizoda naslova “Tri ne” donosi uvid u ekološka pitanja skladištenja radioaktivnog otpada.

„Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uz sigurnost, ključno je pitanje korištenja nuklearne energije. Hrvatska taj problem nije riješila ni sa svojim otpadom iz bolnica i instituta, niti s otpadom iz NE Krško. Skladištenje hrvatskog radioaktivnog otpada planirano je u vojarni Čerkezovac kraj Dvora, no lokalno stanovništvo se tome protivi.
Primjeri Slovenije i Francuske pokazuju da se može naći zadovoljavajuće rješenje s lokalnom zajednicom, no kad je riječ o Hrvatskoj, u prvom je planu pitanje povjerenja u institucije.“, poručuje autor.

 

 

najčitanije