Dodjelom nagrada najboljim filmovima završen 16. SEFF

imp

Seff Korčula 3

Dodjelom nagrada za najbolje filmove završeno 16. izdanje Smaragdnog eco film festivala, koji se od 25. do 29. rujna održao u Korčuli.

 

seff korčula 6

 

Prema međunarodnom žiriju koji je odlučivao o najboljim filmovima u tri kategorije za najbolji kratkometražni film plaketa je pripala američkom autoru Brian Hallu za film “Plastic problem PSA”, Najbolji animirani film je “Mano” autorice Brittany Biggs sa Hawaja. Najbolji dugometražni ekološki film je “Patrick and the whale” Amerikanca Marka Fletchera. Posebno priznanje za film “Alle radici del cielo” je pripalo Raffaeli Tolicetti iz Italije.

 

seff korčula 8

 

Po prvi put na Smaragdnom eco film festivalu dodijeljena je i posebna plaketa za dugogodišnji rad na području ekološkog filma. Dobitnica je Ruža Helać koja se tom prilikom video linkom javila iz rodnog Novog Sada. Nagrađene filmove su proglasili putem video linka članovi žirija Ran Levy Yamamori iz Izraela, Domagoj Jakopović Ribafish, te Damir Borojević.

 

seff korčula 7

 

Tijekom studenoga ove godine u Zagrebu će se uručiti plakete autorima koji su bili spriječeni doći na Korčulu, a tada će se i prikazati svi nagrađeni filmovi za zagrebačku publiku.

 

seff korčula 5

Tijekom trajanje SEFF-a na Korčuli osim projekcija u Veloj Luci, Blatu, Žrnovu i Korčuli, festivalski tim je izveo nekoliko radionica po školama. Tako su Marina Pavlić, Branko Ištvančić i Daniel Pavlić educirali učenike u sklopu filmskih radionica “Digital generation”, dok je Nikola Šolić i Robert Sironi na radionicama fotografije. Iz radionica je izašao i film koji će biti prikazan u Zagrebu kada se budu uručivale plakete.

 

seff korčula 4

 

Ovogodišnje izdanje SEFF-a je bilo posvećeno problemu plastike u moru, pa se kroz edukativne filmove često nakon projekcija nastavila rasprava o mikroplastici. Uz izložbu fotografija Roberta Sironija iz Umaga, publika je mogla aktivno sudjelovati u stvaranju jednog umjetničkog projekta, ali i svojim polaroidom upozoriti da će nas plastika doslovno doći glave.

 

seff korčula 2

 

Bilo je ovo izuzetno izdanje festivala koje je okupilo izvrsnu ekipu edukatora i filmaša koji su nam došli iz Poljske. Iako je tema bila posvećena moru i rekli bi da publika Korčule vrlo dobro zna čuvati podmorje, nije bilo na odmet prikazati kako se ostale zemlje u svijetu bore protiv zagađenja koje je uz klimatske promjene sve više izraženo.“, rekao je organizator festivala Daniel Pavlić

 

seff korčula 1

 

Zadovoljstvo odrađenim filmskim radionicama ne krije ni Branko Ištvančić: „Djeca su sjajna! Intenzivno smo radili u tri škole i sad bi bilo dobro da se pokrenu kino klubovi na otoku koji bi nastavili s radom ove vrlo nadarene djece. Tko zna, možda sa otoka u nekoj budućnosti iznjedri pravi redatelj ili redateljica. Talenta među djecom itekako ima, samo treba nastaviti ga razvijati kroz ovakvu vrstu radionica.

 

Pokrovitelj SEFF-a je i ove godine Hrvatski audiovizualni centar dok lokalnu podršku daju Turističke zajednice Korčule, Vele Luke, KPD Bratska sloga iz Žrnova, Društvo naša djeca Blato, Hitegra, te Grad Korčula. Partneri su udruga Artizana iz Zagreba, te MariKul fest Split. Vizual festivala ove godine potpisuje Danijel Žeželj, dok vizual radionica Digital generation pripada mladom umjetniku Danielu Borojeviću.

najčitanije