Dodijeljene nagrade najboljim kratkim filmovima 10. Star Film Festa

Sff020923 50

Na Šetalištu Vladimira Nazora u Sisku na desetom izdanju Star Film Festa, međunarodnog festivala kratkog filma, dodijeljeno je 11 zvjezdanih nagrada najboljim kratkim filmovima mladih autora nastalim u protekle tri godine.

 

Nagrade su, osim publike dodijelili članovi “velikom” žirija – glumac Goran Grgić,  redatelj i producent Bobby B. Grubić, scenaristica i spisateljica Bojana Babić, snimatelj i direktor fotografije Davor Bjelanović i  redatelj Goran Dević te članovi “malog” žirija, samoprozvani Stardusteri kojeg čine učenici/e sisačkih i petrinjskih srednjih škola – Josipa Brandić, Karla Korečić, Lucija Tuškanec i Maks Heinemann koji su dodijelili Nagradu za najbolji studentski film. Martina Mladenović i Anja Kavić, selektorice natjecateljskog programa  dodijelile su i tradicionalnu Nagrada selektorica.

 

Publika je među 38 filmova u natjecateljskoj konkurenciji, najvišu ocjenu dodijelila dokumentarnom filmu “Punim plućima”  redateljice Leile Elhoweris koji je ujedno osvojio i nagradu “malog žirija” za Najbolji studentski film. Članovi žirija u objašnjenju navode kako ovaj film obrađuje nadasve zanimljivu i edukativnu temu, kadrovi su vrlo umjetnički i prirodne ljepote su jako realistično prikazane da oduzimaju dah.

 

Nagradu za najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Star Film Festa osvojio je hrvatski film “Dragi Filipe” redatelja Filipa Zadre koji je minimalističkim sredstvima, koristeći tekst jednog maila i slike jednog stana, uspio stvoriti dokumentaristički biser u kome se ogledaju obiteljske dinamike mnogih od nas.

 

Francuski redatelj Victor Cesca je osvojio Nagradu za najbolji igrani film “Fortissimo” koji razigrano, ritmično i stilski dosljedno, redatelj nas vodi kroz priču poput skladanja glazbe. Žiri je u objašnjenju napomenuo kako je redatelj kroz vrhunsku igru glumaca, kameru, montažu i originalan tekst stvorio izuzetnu i vrijednu komediju.

 

Hrvatski film nastao u sklopu Restartove škole dokumentarnog filma “Jeste li osjetili?” redateljice Tene Petrović je zbog uspjeha stvaranja napetosti minimalizmom i preciznim suprotstavljanjem zvuka i slike, osvojio Nagradu za najbolji eksperimentalni film.

 

Nagradu za najbolji animirani film osvojio je brazilski kratkiš “Cadim” autorice  Luize Pugliesi Villacae koji kroz upotrebu umjetničke asocijacije i metaforu ptićjeg kaveza, autorica predstavlja poetsku potragu za slobodom. Film se u natjecateljskoj konkurenciji ističe raznolikošću likovnog izraza kroz svedene, ali efetkne crteže koji dočaravaju unutarnje stanje likova i njihov sukob s okolinom.

 

Žiri se složio da je dobitnik Nagrade  za najbolji regionalni film (područje Balkana) ali i  Nagrade zvjezdane prašine koja uključuje i novčanu nagradu kao poticaj za daljnje stvaranje, igrani film “Moj Nikola” redateljice Martine Marasović. Žiri je u objašnjenju istaknu vještinu kojom se u filmu gradi tinjajući konflikt između protagonistice i njene toksične uže okoline, konflikt koji prijeti da će eksplodirati svake filmske sekunde, ali zapravo filmski implodira na jedan filmski neočekivan način.

 

Za svoj besprijekoran ritam i stvaranje napetosti i nelagode dobitnik Nagrade za najbolju montažu je eksperimentalni film “I You He/ She We You They” turske redateljice Sevine Yamane.

 

Za najuspješnije osvjetljenje, pokrete kamere i scenografske elemente koje snimatelj koristi za opću atmosferu, Nagrada za najbolju fotografiju (kameru) dodijeljena je filmu “The Uplands” mađarske redateljice Yvonne Kerekgyarto. Kamera u ovom filmu služi kao alat za pričanje priče, besprijekorno povezujući emocije i naraciju kroz svoje kompozicije.

 

Selektorice natjecateljskog programa Star Film Festa, Martina Mladenović i Anja Kavić su Nagradu Selektorica zbog izuzetno vještog baratanje filmskim kadrom te savršeno uklopljenom ritmičkom montažom dodijelile filmu “Overthinker” srpskog redatelja Nemanje Mladenovića. Seletorice u objašnjenju navode kako je film vođen likom s kojim se mogu poistovjetiti svi koji su ikada pisali prijavu za projekt, stipendiju ili festival – dakle i svi prijašnji te budući autori koji se prijavljuju na STAR FILM FEST.

 

Svi pobjednici su primili zvjezdane statute Star Film Festa i sponzorske poklon Hrvatskih željeznica, dok su  Nagrade za najbolji dokumentarni i igrani film sponzorirane od strane firme Valores.  Ovogodišnje 10. izdanje Star Film Festa održalo se u Sisku od 31. kolovoza do 2. rujna u Sisku.

najčitanije