„Dezerteri“ Damira Markovine i „Dnevnik Pauline P.“ na desetom SFF-u

imp

Paulina P5

‘Dezerteri’, dokumentarni film redatelja i glumca Damira Markovine s početkom u 21:30, u petak, 1. rujna se prikazuje u sklopu desetog izdanju Star Film Festa na lokaciji Šetališta Vladimira Nazora.

Premijerno prikazan na češkom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film središnje i istočne Europe te nagradu za najbolji dizajn zvuka, ‘Dezerteri’ je film o školskoj generaciji bosanskohercegovačke mladosti iz grada Mostara pogođene razornim ratom na pragu zrelosti. Njihovi doživljaji užasa rata i prognaničke priče iz 90-ih, sadržane u pismima upućenim redatelju ovog filma iz izbjegličkih kampova razasutih diljem Europe, suočene su s današnjim stanjem grada koji su bili prisiljeni napustiti.

 

Film o nestaloj generaciji, egzilu, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje svakog rata: ostati ili bježati? Film je također nagrađen i na Trieste Film Festivalu te ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio posebno priznanje – Movies That Matter.

Režija: Damir Markovina
Producent: Damir Markovina
Animacija: Marko Tadić
Kamera: Krešimir Štulina
Montaža: Dora Slakoper
Oblikovanje zvuka: Miroslav Piškulić
Glazba: Manja Ristić
Produkcija: Akademija dramske umjetnosti (ADU)

 

 

‘Dnevnik Pauline P.’, književni klasik Sanje Polak i mnogima omiljena lektira i knjiga iz djetinjstva, ove je godine adaptiran u dugometražni igrani film. U kinima je već diljem hrvatske, a u subotu, 2. rujna s početkom u 9:00 dogodovštine Pauline P. možete pogledati u sklopu ovogodišnjeg Star Film Festa u Gradskom Muzeju Sisak (Ul. kralja Tomislava 10).
Maštovite zgode junakinje domaće dječje književnosti i školske lektire u živopisnoj i duhovitoj filmskoj adaptaciji.

‘Dnevnik Pauline P.’ redatelja Nevena Hitreca, je priča o Paulini P. – snažnoj, emotivnoj i duhovitoj protagonisti ovoga filma i svojega života, gdje unutar školske godine pratimo njezine avanture u razredu i kod kuće te sve probleme koje ona uspješno savladava. Film se temelji na Paulininom dnevniku, a ona iz kritičke perspektive i uz komične situacije, govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Sama radnja filma smještena je u stvarni svijet, s pokojim dodirom „čarolije“.

Redatelj: Neven Hitrec
Producent: Jure Bušić
Scenaristica: Dora Delbianco
Koscenarist: Ivan Turković-Krnjak
Direktor fotografije: Dragan Marković h.f.s.
Snimatelj zvuka: Matija Santro
Scenografkinja: Tajana Čanić Stanković
Kostimografkinja: Ivana Zozoli Vargović
Majstorica maske: Snježana Gorup
Montažer: Slaven Zečević
Dizajn zvuka: Julij Zornik
Skladatelj: Darko Hajsek

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=PIZ2YnsZcA8&ab_channel=DnevnikPaulineP

najčitanije