Daniel Pavlić dobio nagradu za „Filmovi na kotačima“

nn

261020211635265167.jpeg

Svečanim uručenjem nagrada završeno je drugo izdanje „Green Montenegro International Film Festa“ 2016. godine, koje se održalo u Danilovgradu. Na festivalu je prikazano više od 70 filmova iz 40 zemalja, na temu ekologije, zaštite životne sredine i turizma. A 25 godina od kada je Crna Gora proglašena prvom ekološkom državom na svijetu, na proslavi jubileja svoju je nagradu dobio i poznati filmaš iz Hrvatske Kostajnice, Daniel Pavlić.

Prema odluci stručnog žirija u sastavu prof. dr SonjeTomović Šundić-predsjednice žirija, mr Aleksandra Vukovića i filmskog redatelja Draška Đurovića, Danielov film „Filmovi na kotačima“, osvojio je specijalnu nagradu za posvećenost i originalnost u ostvarenju.
“Ma bilo je to smiješno. Ja sam upravo bio dovršio taj film i skužio da ga još stignem prijaviti. Taman sam uhvatio zadnji vlak, tako da je ušao na festival i nakon pet dana mi je poslan sms da je film dobio nagradu i da dođem na ceremoniju preuzeti svoju nagradu”, rekao je sretan i zahvalan Daniel.

A film „Filmovi na kotačima“ zapravo je prikaz Smaragdnog eko film festivala koji se održao ove godine.

“Kako svake godine snimim SEF i svoju ekipu na biciklima, ovaj film je zapravo prikaz festivala koji je završio ove godine u lipnju, no film nije samo o ekologiji. Zapravo, ovo je neka vrsta filma o prijateljstvu, budući da moji sudionici koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Amerike, Rusije i Indije pričaju o festivalu i svi se zajedno družimo. A akteri filma su i djeca koja također gledaju filmove pa prepričavaju dojmove, tako da je to vrsta prijateljstva i ekologije koja zaokružuje tu priču”, dodao je Daniel.

No Danielova fimska karijera svakako nije zaokružena ovom nagradom jer vjerujemo da je ovo samo odskočna daska za još mnoge nagrade i priznanja koje će uslijediti.

A nagrade su dobili i:
Grand prix Green Montenegro International Film Fest-a dodjeljen je filmu „Čovjek“ (Human) u režiji Yann Arthus Bertrand, Francuska.

Nagrade u kategoriji Ekološki film
1. Prvu nagradu dobio je film „Zaliv“ (Cove) u režiji Loue Psihoyos iz SAD (USA)
2. Drugu nagradu dobio je film „Dvor na Uni – Mi nismo na prodaju“, u režiji Ruže Helać- Srbija
3. Treću nagradu pripala je filmu „Eoha“ autora Vladimira Perovića- Crna Gora
Nagrade u kategoriji Ekologija duše
1. Prvu nagradu dobio je film „Lud za tobom“ u režiji Danila Marunovića- Crna Gora
2. Drugu nagradu dobio je film „Berač kamena“ u režiji Branka Ištvančića- Hrvatska
3. Treću nagradu dobio je film „Od Tokija do Morave“ (From Tokyo to Morava river) u režiji Moku Teraoka, Japan
Nagrade u kategoriji Turistički promo film- gdje su odlučivali studenti Univerziteta Donja Gorica:
1. Film ,,Krit-ostrvo u tebi“- Grčka
2. Film ,,Vrisak iz Norveške“- Norveška
3. Film ,,Ovo se samo dešava u Gentu“- Belgija

Specijalne nagrade:
1. Specijalna nagrada žirija dodjeljene su:
Francuskom filmu „Baobabi između kopna i mora“ (Baobabs between Land and Sea) za fotografiju i visoku produkciju dokumentarnog filma.
2. Relji Erakoviću za izuzetni filmski portret pilota Slavka Ilića u filmu ,,Beskraj“- Crna Gora
3. Goranu Bjelanoviću za valorizaciju crnogorske kulturne baštine u filmu ,, Perast svjetlosti i svetosti“- Crna Gora
4.Vasu Kneževiću i Edinu Zukoviću za posvećen i angažovan filmski pristup ekologiji u filmovima ,, Rijeka Ćehotina“ i ,,Pljevlja degradirani grad“ –Crna Gora
5. Studentima i saradnicima filma Međunarodne filmske kamp kolonije Martinići za angažovani pristup na projektu „Maljat i Visočica“- Crna Gora
6. Zoranu Marinoviću, reporteru – reditelju za originalan istraživački pristup za filmove „Mingi – prokleta djeca“ i „Provjereno – duboko u džungli“- Hrvatska
7. Danielu Pavliću za posvećenost i originalnost u ostvarenju „Filmovi na kotačima“-Hrvatska
8. Hasanu Arnautoviću za otkrivanje skrivenih znakova prirode u film ,,Javorov kod“-Bosna i Hercegovina

Slika: portal PINKm

najčitanije