Dani srpske kulture u Sisku

mradenovic

261020211635228840.jpeg

Vijeće srpske nacionalne manjine priprema trodnevnu manifestaciju Dani srpske kulture. Manifestacija se održava već četvrtu godinu, a ove godine Dani se održavaju 27., 28. i 29.studenog.
”Prvi dan imamo izložbu kaligrafskog pisanja ćirilice. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije proveli smo projekt gdje smo djecu od 5 do 10 godina učili pisati ćirilicu. Kaligrafija je zapravo krasopis, a na ovaj način su savladali osnove pisanje ćirilice. Bit će izložba njihovih radova, pripremili su i neke recitacije, tako da će prva večer biti posvećena djeci”, najavljuje predsjednica Vijeća Mirjana Olujić. Izložba se održava u prostorijama Vijeća u Rimskoj 4. Dan kasnije, također u prostorijama Vijeća, održava se književna večer na kojoj će se predstaviti moderniji srpski književnici .
Na književnoj večeri predstavit će poznate srpske autore modernijeg doba, od Mome Kapora, Jovana Dučića, Ljubivoja Ršumovića, Danila Kiša, tako da će to večer biti posvećena takvim književnicima. U sklopu toga, organizirana je i večer srpske kuhinje.
”Na završnoj večeri predstavit će nam se SKD Prosvjeta pododbor Sisak, SDK Prosvjeta pododbor Vojnić, SKD Prosvjeta pododbor Dvor, zbor NUR-a i Češka beseda. Pokazat ćemo kako se možemo zabaviti uz folklor”, kaže Olujić te dodaje kako joj je drago što su se obilježavanju Danu srpske kulture pridružile i bošnjačka te češka nacionalna manjina.
Program se 27. i 28. studenog održava u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine u Rimskoj 4 s početkom u 18 sati, a 29.studenog u hotelu Panonija, također u 18 sati.

najčitanije