Dani medijske pismenosti u sisačkoj knjižnici

imp

261020211635235202.jpeg

Ovaj tjedan, od 8. do 12. travnja traju drugi Dani medijske pismenosti.
„Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21.stoljeću potrebita jednako djeci i odraslima kako bi znali koristiti medije za svoj ei opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuli su Dane medijske pismenosti u koje su se ove godine uklopili i programi sisačke knjižnice.“, najavljuje knjižničarka Silvija Kušanić.
Cilj Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.
Sisačka knjižnica pripremila je dva programa. Prvi će se u Dječjem odjelu održati u srijedu 10.travnja s početkom u 11 sati. Tema predavanja koje će održati Katarina Blažina Mukavec je utjecaj videoigara na djecu i mlade.
Tema koje se ove godine u Danima medijske pismenosti žele naglasiti su poštovanje prema sebi i drugima u medijima. To uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.
O sigurnosti na internetu će biti riječi u četvrtak, 11.travnja od 11 sati u Odjelu Caprag, na predavanju kojeg će održati Ivan Rakarić.
U sklopu prvih Dana medijske pismenosti u travnju 2018. održano je više od 130 događanja u vrtićima, školama, knjižnicama, kinima, udrugama i drugim ustanovama u više od 60 gradova diljem Hrvatske i proizvedeni su edukacijski materijali namijenjeni djeci i mladima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima.

najčitanije