“Dan bijelih traka” u Kazalištu 21

dn-b

261020211635291928.jpeg

U znak sjećanja na žrtve stradale u ratnom zločinu 1992. u Prijedoru, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije obilježit će “Dan bijelih traka” u Kazalištu 21 danas s početkom u 19 sati.

Dan bijelih traka obilježava tragične događaje, progone i ubojstva, koji su uslijedili nakon što su srpske vlasti u Prijedoru izdale naredbu prema kojoj svi Hrvati i Bošnjaci svoje kuće moraju obilježiti bijelim plahtama kao i ruke bijelim vrpcama.

Preživjelim žrtvama zločina okupljenim u Udruženju Prijedorčanski „Izvor“, zabranjeno je obilježavanje godišnjice stradanja koje je tada planirano za 23.5. 2012. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a, Stanice javne sigurnosti Prijedor, između ostalog su naveli da bi održavanje skupa „zbog različitih nacionalnih osjećanja i pripadnosti moglo podstaknuti na nasilje“. Kako bi ukazali na probleme žrtava kojima se uskraćuje pravo na sjećanje, aktivisti iz oko 50 zemalja svijeta, su organizirali „Dan bijelih traka” koji se obilježava 31. Svibnja.

najčitanije