čiTATAči - Humanitarna inicijativa za Dječji odjel sisačke knjižnice

mradenovic

251020211635201180.jpeg

Dječji odjel NKČ Vlado Gotovac nakon potresa je pretrpio velika oštećenja i nažalost morao zatvoriti vrata u Kranjčevićevoj. Uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe grada Siska, kolega iz Gradskog muzeja Sisak i volontera djelatnici sisačke knjižnice uspjeli su spasiti inventar i velik dio knjižne građe Dječjeg odjela. Dječji odjel je zasad preseljen u Odjel za odrasle u Rimskoj ulici, ali uskoro će najmlađa čitateljska publika ponovno dobiti posebno mjesto za svojih dvadesetak tisuća slikovnica i knjiga.
Podršku knjižnici pružile su i kolege iz ostatka Hrvatske. Tako se javila ideja o pokretanju humanitarne inicijative „čiTATAči“, a pokrenuo ju je Marin Seleš iz Osijeka, kolega knjižničar i ravnatelj POU Osijek.

„Ideja Facebook grupe je da članovi svakodnevno predlažu naslove za čitanje prije spavanja, za čitanje u slobodno vrijeme, da se predlažu naslovi za rješavanje problema, naslovi za poslijepodnevnu ili prijepodnevnu zabavu umjesto crtića. Kroz fotografije naslovnica, kutaka za čitanje, samih situacija gdje se čita želja je potaknuti očeve da provode više kvalitetnog vremena s djecom te time postupno razbijati predrasude o roditeljstvu kao isključivo majčinskom zadatku“, kaže inicijator akcije Marin Seleš.

Moralna podrška u funkciji poticanja čitanja osnovni je cilj, no nakon određenog perioda planira se napraviti najveće masovno čitanje na otvorenom diljem gradova u Hrvatskoj, ali i šire ako bude interesa. Na čiTATAčkom festivalu omogućit će se doniranje slikovnica, dječje i omladinske literature koja će se organizacijom i posredovanjem djelatnica i djelatnika sisačke knjižnice raspodijeliti i darovati školskim i narodnim knjižnicama okolnih potresom pogođenih mjesta.

„Poanta ove inicijative je da nam se pruži možda više moralna nego materijalna podrška, u smislu i daljeg poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjigama. Ideja je da se na Facebook stranici okupe roditelji, naglasak je čak stavljen na tate, kako bi se razbio taj stereotip da mame više dovode djecu i knjižnicu i čitaju djeci. Svakako je to jedna divna incijativa, Marinu zahvaljujemo i vjerujemo da će se mnogi priključiti na Facebook stranicu i da će davati svoje prijedloge i ideje i mamama i tatama i ostalim članovima obitelji kako bi se sjetili da je u ovim teškim vremenima upravo knjiga jedna odlična terapija“, pojašnjava Nataša Bujas iz Dječjeg odjela sisačke knjižnice.

najčitanije