MORE SVIRKA?!

Četiri koncertna programa u Skwhatu

skwhat svirka

MORE SVIRKA?! ciklus je od četiri koncertna programa koja će se održati u Klubu Skwhat unutar sljedećih pet mjeseci! U suradnji s partnerima – Geenger Records i Distune Promotion, u Skwhatu će nastupiti izvođači nezavisne glazbene scene iz cijele Hrvatske!

 

U prvom krugu svirki, u Skwhat nam 26. veljače 2022. dolaze Emphasis (ČK), Beluga (ZG) i Pomelo Chess Society (RI)!

Plan svirke:

20:00 – početak

20:40 – 21:20 – Pomelo Chess Society

21:40 – 22:20 – Beluga

22:40 – 23:20 – Emphasis

24:00 – policijski sat

 

 

„Sve su ovo bendovi koje nam dovode naši partneri Geneer Records i Distune Promotion. Bendovi sviraju post-rock, atmosferičnu glazbu, tako da mislim da će biti zanimljivi široj publici“, rekla nam je Matea Marić, predsjednica Koordinacije udruga mladih Siska.

 

 

Cijena ulaznice je 30 kuna u pretprodaji / 40 kuna na dan koncerta!

Ulaznice možete kupiti na  linku.

Kupnjom ulaznice dajete svoju podršku izvođačima nezavisne glazbene scene kao i radu Kluba Skwhat!

 

 

„Idući ciklus koncerata planiramo 26. ožujka. U pripremi su nam dva benda, moramo iskristalizirati treći bend. Treći ciklus planiramo za travanj, a posljednji, četvrti ciklus planiramo za lipanj i tada planiramo open air svirku“, dodaje Marić.

 

 

Klub Skwhat je u svakom smislu te riječi – prostor slobode mladih. Međutim, tradicija koncertnih programa s više od 15 godina iskustva također je “poljuljana” prvo pandemijom, a onda i potresom. Klub je u posljednjih godinu dana gotovo pa u potpunosti stao s provedbom koncertnih programa. Iako je zgrada zelena, bilo je potrebno neko vrijeme da mladi koji njome upravljaju ponovno čvrsto stanu na noge nakon svega što su u kratkom razdoblju proživjeli. Prijavom na natječaj “Jer svirati se mora 2” i idejom o vraćanju svirki u prostor Skwhata želimo ponovno stvoriti prostor u kojem nezavisna kultura može živjeti – prostor za slobodno stvaranje umjetničkog i kulturnog sadržaja od mladih i za mlade.

Program “More svirka?!” sufinanciran je putem natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

 

 

UKRATKO O IZVOĐAČIMA:

EMPHASIS

 

Emphasis je bend začet u Čakovcu, koji je kroz godine rada izbrusio svoj jedinstveni zvuk oslanjajući se na izražene rifove i mračnu atmosferu. Spoj metal i post rock glazbe koordinate su ovog projekta, u kojem se spajaju žestoki elementi s melodičnim dijelovima te mnoštvom ambijentalnih prijelaza. Dečki premošćuju nekoliko glazbenih žanrova, a inspiraciju traže u velikanima kao što su Caspian, Russian Circles, This Will Destroy You, Enslaved i Isis.

 

Godine 2007. predstavili su se hvaljenim debitantskim albumom “Elements of Morrow”, koji je uspješno sjedinio heavy metal, post rock i druge susjedne žanrove. Drugim albumom, “Gliding Over All”, dečki su dalje definirali temelje svog prepoznatljivog, moćnog zvuka. Njihovo treće ostvarenje, “Black.Mother.Earth”, kolekcija je sporih i teških pjesama s naglaskom na monolitične gitarske rifove i bogati ritam. Naslov albuma engleski je prijevod naslova romana lokalnog pisca Kristiana Novaka, “Črna mati zemla”. To je ujedno i hommage članova sastava predjelu Hrvatske iz kojega dolaze.

 

Pandemijsku rupu u vremenskom kontinuumu su iskoristili za regrupiranje vlastitih redova i skladanje četvrtog albuma koji će ugledati svjetlo dana u nadolazećim mjesecima. Materijal su snimali u Studiju 148 u Bukureštu pod producentskim vodstvom dugogodišnjeg suradnika i vanjskog člana benda Mariusa Costachea.

 

 

BELUGA

 

Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji.

 

Osim kao bend, Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Dubravko Dragojević – Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku i video, basist Tomislav Turković – Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan Jeličić je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch.

 

Zvuk Beluge karakterizira naglašena atmosferičnost i melankolija, iako su pjesme ritmički čvrste i ne nedostaje im žestine. Muzika bez tekstova za članove tria predstavlja poseban izazov jer se kroz melodije, efekte i cijelu audio-vizualnu strukturu (bend koristi i video projekcije tijekom svojih nastupa) slušateljima dočarava ono o čemu pjesme “govore”. Princip je to koji koriste brojni post rock, space rock, surf i drugi instrumentalni bendovi, pa iako se bend najčešće uspoređuje s žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky… pogrešno bi bilo Belugu nazvati post rock bendom, obzirom da u zvuku koriste i utjecaje alternativnog zvuka 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea.

 

“Oceans Apart” naziv je EP-a prvijenca objavljenog u prosincu 2021. pod okriljem Geenger Recordsa. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

 

 

POMELO CHESS SOCIETY

 

Pomelo Chess Society je instrumentalni rock trio iz Rijeke, koji predstavlja novi glazbeni pravac -Šah Math Rock. Nakon godina sviranja u raznim riječkim bendovima tri zaljubljenika u šah, egzotično voće i rock ‘n’ roll udružili su snage i krenuli novim neistraženim putevima.

 

U zimu prošle godine izbacili su svoj prvi album istoimenog naziva “Pomelo Chess Society”. Pjesme su snimane u G.I.S. studiju pod budnim okom Matej Zeca, gitarista riječkog Let 3.

 

S Leom Marohnićem na gitari, Vedranom Medanićem na basu i Ivanom Polonijem na bubnjevima, glazba Pomela u isto je vrijeme kalkulirana, progresivna i izuzetno dinamična, te ju se mora slušati s oprezom, jer ako se previše udubite u nadrealne gitarske dionice, male su šanse za skori prestanak slušanja

 

Napomena → ulazak na event bit će moguć samo uz predočenje Covid putovnice, važećeg negativnog brzog antigenskog testa, PCR testa ili potvrde o preboljenju u zadnjih 6 mjeseci. Hvala na razumijevanju!

najčitanije